Almås-mézes torta porcukorral meghintve, szeletelve tålalva

Almås-mézes torta

Az almĂĄs-mĂ©zes torta egy tökĂ©letes sĂŒtemĂ©ny az Ƒszi-tĂ©li idƑszakra, amelyben az alma frissessĂ©ge Ă©s a mĂ©z termĂ©szetes Ă©dessĂ©ge harmonikusan kiegĂ©szĂ­ti egymĂĄst. Az almĂĄs sĂŒtemĂ©nyek Ă©vszĂĄzadok Ăłta nĂ©pszerƱek, kĂŒlönösen a magyar konyhĂĄban, ahol a mĂ©zzel gazdagĂ­tott tĂ©sztĂĄk tradicionĂĄlis Ă­zeket idĂ©znek. A fahĂ©j Ă©s a diĂł hozzĂĄadĂĄsa mĂ©g gazdagabbĂĄ teszi ezt a tortĂĄt, amely tökĂ©letes egy forrĂł tea vagy kĂĄvĂ© mellĂ©. Egy szelet ebbƑl a sĂŒtemĂ©nybƑl garantĂĄltan meghozza az otthonos, meleg hangulatot a hƱvösebb napokon!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 Ăłra
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 250 g Liszt
⭕ 100 g Kristálycukor
⭕ 100 g MĂ©z
⭕ 150 g Vaj
⭕ 3 db Tojás
⭕ 1 cs. SĂŒtƑpor
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 200 g Reszelt alma
⭕ 100 g Tejföl
⭕ 50 g Darált dió
⭕ 20 g Porcukor a dĂ­szĂ­tĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra, Ă©s vajazz ki egy 22 cm-es tortaformĂĄt.

    A tortaformåt vékonyan szórd meg liszttel a kivajazås utån, így biztosan nem fog beleragadni a tészta.

    2

    Egy nagy tålban habosítsd fel a vajat a kristålycukorral, majd add hozzå a mézet és tovåbb keverd.

    A vaj legyen szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ, hogy könnyen lehessen vele dolgozni Ă©s szĂ©p habos legyen.

    3

    Egyenként add hozzå a tojåsokat, és alaposan dolgozd össze.

    Ha a tojĂĄsok hidegek, tedd Ƒket meleg vĂ­zbe pĂĄr percre, mielƑtt hozzĂĄadnĂĄd a tĂ©sztĂĄhoz. Így elkerĂŒlheted, hogy a tĂ©szta kicsapĂłdjon.

    4

    SzitĂĄld hozzĂĄ a lisztet, a sĂŒtƑport Ă©s a fahĂ©jat, majd keverd össze.

    A szitålås segít abban, hogy a szåraz hozzåvalók egyenletesen elkeveredjenek és ne legyenek csomósak.

    5

    Reszeld le az almĂĄt, Ă©s keverd bele a masszĂĄba a tejföllel Ă©s a darĂĄlt diĂłval egyĂŒtt.

    Az almĂĄt közvetlenĂŒl a felhasznĂĄlĂĄs elƑtt reszeld le, hogy ne barnuljon meg.

    6

    Öntsd a tĂ©sztĂĄt a kivajazott tortaformĂĄba, majd egyengesd el egy spatulĂĄval.

    A forma aljĂĄra tegyĂ©l sĂŒtƑpapĂ­rt is, Ă­gy könnyebben ki tudod majd venni a tortĂĄt.

    7

    SĂŒsd az elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben kb. 35-40 percig, vagy amĂ­g a beleszĂșrt tƱ tisztĂĄn ki nem jön.

    Ha a torta teteje nagyon hamar barnulni kezd, takard le alufĂłliĂĄval.

    8

    Hagyd a tortåt a formåban hƱlni 10 percig, majd borítsd ki egy råcsra és hagyd teljesen kihƱlni.

    A råcson hƱlés biztosítja, hogy a torta alja ne åzzon el.

    9

    TĂĄlalĂĄs elƑtt porcukorral szĂłrd meg a tetejĂ©t, Ă©s szeletelve kĂ­nĂĄld.

    A porcukrot szitĂĄn keresztĂŒl szĂłrd, hogy egyenletesebb legyen a rĂ©teg.