Frissen sült angol citromkrémes croissant

Angol citromkrémes croissant

A citromkrém, vagyis a híres lemon curd, az angol gasztronómia egyik legnépszerűbb eleme. Ez a frissítő, krémes finomság tökéletes kiegészítője lehet a hagyományos francia croissantnak. A vajas, réteges tészta és a selymes citromkrém találkozása egy igazán különleges péksüteményt eredményez. A croissant kívül ropogós, belül pedig krémesen lágy, így minden falatban tökéletes egyensúly érvényesül. Ha valami különlegeset szeretnél reggelire vagy uzsonnára, próbáld ki ezt az angol-francia fúziós süteményt!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
200 g Citromkrém (lemon curd)
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl meleg, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tálat kend ki egy kevés olajjal, hogy a tészta ne ragadjon le.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a nyújtás közben.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A nyújtásnál ügyelj, hogy a vaj ne jöjjön ki a tésztából. Ha mégis kiszivárog, szórd meg egy kevés liszttel.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    A pihentetés nagyon fontos, hogy a tészta ne húzódjon vissza, és a vaj ne olvadjon meg.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy teáskanálnyi citromkrémet.

    A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyformán süljenek.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A feltekerésnél ne húzd túl a tésztát, hogy ne szakadjon el.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A keléshez teheted meleg helyre, például a radiátor közelébe vagy a langyos sütőbe (kb. 30°C-on), hogy gyorsabban keljen.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen és szebb színt adjon a croissantoknak.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Figyeld a croissantokat sütés közben, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral, és tálald őket frissen.

    A porcukrot csak közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert a nedvességtől hamar elolvadhat.