A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl meleg, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tálat kend ki egy kevés olajjal, hogy a tészta ne ragadjon le.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a nyújtás közben.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A nyújtásnál ügyelj, hogy a vaj ne jöjjön ki a tésztából. Ha mégis kiszivárog, szórd meg egy kevés liszttel.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
A pihentetés nagyon fontos, hogy a tészta ne húzódjon vissza, és a vaj ne olvadjon meg.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy teáskanálnyi citromkrémet.
A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyformán süljenek.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A feltekerésnél ne húzd túl a tésztát, hogy ne szakadjon el.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A keléshez teheted meleg helyre, például a radiátor közelébe vagy a langyos sütőbe (kb. 30°C-on), hogy gyorsabban keljen.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen és szebb színt adjon a croissantoknak.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
Figyeld a croissantokat sütés közben, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral, és tálald őket frissen.
A porcukrot csak közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert a nedvességtől hamar elolvadhat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.