Arancini tálalva paradicsomszósszal

Arancini

Az Arancini, vagyis a ropogós olasz rizsgombóc, Szicíliából származik, és az egyik legnépszerűbb olasz street food étel. Eredetileg a maradék risottó újrahasznosítására találták ki, de mára különböző töltelékekkel és variációkkal világszerte elterjedt. A tökéletes Arancini titka a jól formázott gombóc, a ropogós panír és az olvadós sajttöltelék. Ha egy ízletes, klasszikus olasz előételt szeretnél kipróbálni, akkor ez a recept tökéletes választás!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Főtt risotto rizs
50 g Parmezán sajt
100 g Mozzarella sajt
100 g Sonka vagy darált hús
2 db Tojás
100 g Zsemlemorzsa
50 g Liszt
1 tk.
0.5 tk. Bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A főtt risottó rizst hagyd teljesen kihűlni, majd keverd össze a reszelt parmezánnal és egy tojással.

    A rizottónak teljesen ki kell hűlnie, különben nehéz lesz vele dolgozni és formázni a gombócokat. Ha túl lágy a rizs, tegyél bele egy kevés zsemlemorzsát.

    2

    A mozzarellát vágd kisebb kockákra, a sonkát vagy darált húst készítsd elő.

    A mozzarella legyen szárazabb típusú, különben sütés közben kifolyhat. A sonka helyett használhatsz más feltétet is, például gombát vagy zöldségeket.

    3

    A rizskeverékből formázz kisebb gombócokat, és mindegyik közepébe nyomj egy mozzarelladarabot és egy kis adag sonkát vagy húst.

    A gombócokat nedves kézzel könnyebb formázni. Ügyelj arra, hogy a töltelék teljesen be legyen zárva a rizzsel, különben sütés közben kifolyhat.

    4

    A gombócokat először forgasd meg lisztben, majd felvert tojásban, végül zsemlemorzsában.

    A panírozás sorrendje fontos a tökéletes eredményhez. A liszt segít a tojásnak megtapadni, a tojás pedig a zsemlemorzsának. Használj finomra őrölt zsemlemorzsát a legjobb textúráért.

    5

    Egy mély serpenyőben vagy olajsütőben hevítsd fel az olajat, majd süsd a gombócokat aranybarnára.

    Az olaj legyen elég forró (170-180°C), hogy a gombócok gyorsan megsüljenek és ne szívjanak magukba túl sok olajat. Ne tegyél túl sok gombócot egyszerre a serpenyőbe, mert lehűthetik az olajat.

    6

    Szűrőpapíron csepegtesd le a felesleges olajat, majd melegen tálald paradicsomszósszal vagy friss salátával.

    Azonnal tálald, amíg a mozzarella belül folyós marad. A paradicsomszósz helyett kipróbálhatsz más mártásokat is, például pestot vagy aiolit.