Argentin marhahĂșsos empanada, aranybarna, ropogĂłs tĂ©szta darĂĄlt marhahĂșsos töltelĂ©kkel

Argentin marhahĂșsos empanada

Az argentin empanada az egyik legismertebb latin-amerikai Ă©tel, amely szĂĄmos variĂĄciĂłban kĂ©szĂ­thetƑ. Az argentin vĂĄltozat darĂĄlt marhahĂșssal, hagymĂĄval Ă©s kĂŒlönfĂ©le fƱszerekkel kĂ©szĂŒl. Az empanada tĂ©szta kĂ­vĂŒl ropogĂłs, belĂŒl pedig lĂĄgy Ă©s gazdag Ă­zƱ, amit a fƱszerek Ă©s a hĂșs adnak. Az Ă©tel egy klasszikus vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi alkalmakra vagy csalĂĄdi Ă©tkezĂ©sekhez. Az empanadĂĄk ArgentinĂĄban az utcai Ă©tkezĂ©sek Ă©s a csalĂĄdi összejövetelek elengedhetetlen rĂ©szei. Az Ă©telt mindenki imĂĄdja, Ă©s könnyen variĂĄlhatĂł a sajĂĄt Ă­zlĂ©sĂŒnknek megfelelƑen.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
2000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 g Empanada tĂ©szta
⭕ 400 g DarĂĄlt marhahĂșs
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 db Zöld chili
⭕ 1 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 2 ek. Oliváolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 1 db TojĂĄs (kenĂ©shez)
⭕ 2 ek. Koriander

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymĂĄt Ă©s a fokhagymĂĄt aprĂłra vĂĄgjuk. A serpenyƑben melegĂ­tsĂŒk az olĂ­vaolajat, majd adjuk hozzĂĄ a hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsuk ĂŒvegesre.

    A hagymåt lassan pirítva karamellizålhatjuk, így még ínycsiklandóbbå vålik.

    2

    HozzĂĄadjuk a darĂĄlt marhahĂșst, Ă©s pirĂ­tjuk, amĂ­g el nem kezd barnulni. Ne keverd tĂșl, hogy a hĂșs megfelelƑen megpiruljon.

    Ha tĂșl sok zsiradĂ©k keletkezik, öntsd le rĂłla, hogy ne legyen olajos.

    3

    KeverjĂŒk hozzĂĄ a fĂŒstölt paprikĂĄt, a zöld chilit, sĂłt Ă©s borsot. TovĂĄbb pirĂ­tjuk 2-3 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A chili fokozza az Ă©tel pikantĂ©riĂĄjĂĄt, de ha nem szeretnĂ©l tĂșl erƑs Ă­zt, csökkentsd a chili mennyisĂ©gĂ©t.

    4

    TegyĂŒk fĂ©lre a töltelĂ©ket, hogy lehƱljön. Közben kĂ©szĂ­tsĂŒk elƑ a tĂ©sztĂĄt, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, nyĂșjtsuk ki a kĂ­vĂĄnt vastagsĂĄgĂșra.

    Ha hĂĄzi tĂ©sztĂĄt hasznĂĄlunk, ĂŒgyeljĂŒnk arra, hogy ne legyen tĂșl vastag, mert az empanada tĂșl nehĂ©z lehet.

    5

    A tĂ©sztĂĄbĂłl köröket vĂĄgunk ki, majd minden kör közepĂ©re tegyĂŒnk egy evƑkanĂĄl töltelĂ©ket. Hajtsuk fĂ©lbe, Ă©s jĂłl nyomjuk le a szĂ©leket.

    A szĂ©lek jĂłl zĂĄrĂłdjanak, hogy a töltelĂ©k ne szivĂĄrogjon ki sĂŒtĂ©s közben.

    6

    A tojĂĄst verjĂŒk fel, Ă©s kenjĂŒk meg vele a tĂ©szta tetejĂ©t, hogy szĂ©p aranybarna szĂ­nt kapjunk.

    A tojåskenés a tészta színét javítja, de ha nem szeretnél tojåst, tejfölt is hasznålhatsz.

    7

    MelegĂ­tsĂŒk elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra, majd sĂŒssĂŒk az empanadĂĄkat 20-25 percig, amĂ­g szĂ©p aranybarna szĂ­nƱek nem lesznek.

    EllenƑrizd 20 perc utĂĄn, hogy nem Ă©gnek-e meg, minden sĂŒtƑ mĂĄs tempĂłban sĂŒt.