Arroz Caldo halas változatban, sült halfilével, zöldhagymával és ropogós fokhagymával tálalva

Arroz Caldo halas

Az Arroz Caldo a Fülöp-szigetek egyik legkedveltebb melengető egytálétele, amely az ázsiai rizskásák spanyol hatású változata. Hagyományosan csirkehússal készül, de a halas változat, különösen a part menti régiókban, szintén rendkívül népszerű. A gyömbér, fokhagyma és hal alaplé hármasa mély, gazdag ízt ad ennek az egyszerű fogásnak. A filippínó kultúrában gyakran szolgálják fel reggeliként, betegség idején, vagy esős napokon – melegítő hatása miatt. Technikai szempontból a rizs és folyadék arányának egyensúlya a kulcs: nem lehet se túl híg, se túl sűrű. A hal külön történő sütése pedig megőrzi annak állagát és ízét. Érzelmileg az arroz caldo egy olyan fogás, amely a gondoskodás és az otthon melegének szimbóluma. Tipp: a ropogós sült fokhagyma elengedhetetlen hozzá – ettől lesz igazán autentikus!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rövidszemű rizs
300 g Fehér húsú hal (pl. tilápia vagy tőkehal)
1 db Hagyma
4 gerezd Fokhagyma
1 ek. Gyömbér (friss, reszelt)
1.5 l Hal alaplé vagy víz
1 ek. Hal szósz
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olaj
2 db Zöldhagyma (tálaláshoz)
1 db Lime (cikkekre vágva)
2 ek. Ropogós sült fokhagyma (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olajat, majd pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát, fokhagymát és reszelt gyömbért.

    A gyömbért közepes lángon pirítsd, így nem ég meg, és az íze szépen kioldódik.

    2

    Add hozzá a megmosott rizst, és keverd össze az alapokkal, hogy a rizsszemek kissé átitatódjanak az ízekkel.

    A rizs enyhe pirítása jobb textúrát ad a kész arroz caldónak.

    3

    Öntsd fel a hal alaplével (vagy vízzel), és forrald fel. Csökkentsd a hőt, és főzd lefedve kb. 25-30 percig, amíg a rizs teljesen megpuhul és kásás állagú lesz.

    Ha sűrűsödik, adj hozzá kis vizet – az arroz caldo legyen sűrű, de kanalazható.

    4

    A halat külön süsd meg serpenyőben vagy grillezd meg enyhén sózva, amíg aranybarna nem lesz, majd tedd félre tálalásig.

    A hal bőrös oldalát kezd el sütni, így szép ropogós lesz a bőr.

    5

    Amikor a rizs megpuhult, ízesítsd hal szósszal, sóval és borssal. Kóstold meg, és állítsd be az ízeket ízlés szerint.

    A hal szósz intenzív, óvatosan adagold, nehogy túl sós legyen.

    6

    Tálald a forró arroz caldót mélytányérban, helyezz a tetejére egy szelet sült halat, szórd meg zöldhagymával, ropogós fokhagymával, és kínálj mellé lime-cikkeket.

    Frissen tálalva a legjobb – a lime levével mindenki saját ízlésére hangolhatja.