Arroz Caldo tojással tálalva, selymes rizskásaként csirkével és zöldhagymával

Arroz Caldo tojással

Az Arroz Caldo a Fülöp-szigetek egyik legismertebb rizskásája, amely a spanyol hatásokból és a helyi konyha kombinációjából született. Az étel nevében az „arroz” rizst, a „caldo” pedig levest jelent – bár állagában inkább egy nagyon sűrű leves vagy rizspép. Gyakran szolgálják fel reggeliként, betegségek idején vagy hűvösebb időszakokban, hiszen gyömbértartalma melegítő hatású. Ahogy a rizs és a csirke lassan fő az alaplében, a gyömbér és fokhagyma illata belengi a konyhát, és igazi otthonos érzést kelt. A ropogós fokhagyma és a friss zöldhagyma a tetején nemcsak díszítés – ízben és textúrában is fontos szerepet játszik. A tökéletes arroz caldo titka a hosszú főzés és a folyamatos kevergetés – így a rizs teljesen szétfő, és selymes, krémes állagot ad. Ez az étel tökéletes hétvégi reggelire, vagy akár egy nyugtató vacsoraként is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Jázmin rizs
400 g Csirkecomb filé
4 db Fokhagyma
30 g Gyömbér
1 db Vöröshagyma
1200 ml Csirkealaplé
1 ek. Hal szósz
1 tk.
0.5 tk. Őrölt fekete bors
2 db Tojás (keményre főzve)
2 db Zöldhagyma
2 db Citromgerezd (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát és a gyömbért hámozd meg, aprítsd finomra. A vöröshagymát vágd apróra, a csirkehúst kockázd fel, a tojásokat főzd keményre, majd hámozd meg.

    A gyömbért reszelheted is, hogy intenzívebb aromát adjon az alapnak.

    2

    Egy nagy lábasban hevíts kevés olajat, majd pirítsd aranybarnára a fokhagyma felét. Szedd ki, és tedd félre a tálaláshoz. Ugyanabban a lábasban pirítsd meg a hagymát, gyömbért és a maradék fokhagymát.

    A pirított fokhagyma ropogós és karakteres toppingként szolgál majd – ne hagyd ki!

    3

    Add hozzá a csirkét, és pirítsd fehéredésig. Ezután keverd bele a rizst, és pirítsd 1-2 percig, hogy magába szívja az aromákat.

    Ez a lépés segít abban, hogy a rizs ízesebb és gazdagabb állagú legyen főzés után.

    4

    Öntsd fel a csirkealaplével, sózd, borsozd, add hozzá a hal szószt, majd alacsony lángon főzd lefedve 30–40 percig, míg a rizs szinte szétfő és a leves krémes állagú lesz.

    Időnként keverd meg, hogy ne tapadjon le – ha túl sűrű, adj hozzá még alaplevet vagy vizet.

    5

    Tálaláskor kanalazd a sűrű rizskását mélytányérba, helyezz rá félbevágott főtt tojást, szórd meg pirított fokhagymával és aprított zöldhagymával. Citrommal meglocsolva kínáld.

    Frissen facsart citromlé kiemeli az ízeket – tálalás előtt ne felejtsd el rácsöpögtetni.