Asado tålalva grillezett zöldségekkel és chimichurri szósszal

Asado

Az Asado az argentin konyha szĂ­vĂ©t kĂ©pezi, Ă©s a csalĂĄdi összejövetelek Ă©s barĂĄti talĂĄlkozĂłk központi eleme. Ez az Ă©tel a grillezĂ©s mƱvĂ©szetĂ©t mutatja be, ahol a marhahĂșst lassan sĂŒtik tökĂ©letesre a parĂĄzs felett. Az Asado nem csupĂĄn Ă©tel, hanem egy kulturĂĄlis Ă©lmĂ©ny, amely a tĂĄrsasĂĄgot Ă©s a hagyomĂĄnyokat ĂŒnnepli. Az Ă­zek mĂ©lyek, gazdagok, Ă©s az Ă©tel egyszerre egyszerƱ Ă©s lenyƱgözƑ.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 Ăłra 15 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 2 kg MarhahĂșs (kĂŒlönbözƑ rĂ©szek, pl. borda, szegy, oldalas)
⭕ 2 ek. SĂł (durva szemcsĂ©s)
⭕ 3 gerezd Fokhagyma (zĂșzott, opcionĂĄlis)
⭕ 3 ek. Olívaolaj (opcionális, páchoz)
⭕ 2 szál Rozmaring (friss ágak, opcionális)
⭕ 1 csomag TƱzifĂĄk (kemĂ©nyfa, pl. tölgy vagy bĂŒkk)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    GyĂșjtsd meg a tƱzifĂĄt egy grillben vagy tƱzrakĂłhelyen, Ă©s hagyd, hogy a fa izzĂł parĂĄzsra Ă©gjen, amely egyenletes meleget biztosĂ­t.

    A jĂł parĂĄzs a kulcsa az asadonak. HasznĂĄlj kemĂ©nyfĂĄt, mert az hosszabban Ă©g Ă©s egyenletesebb hƑt ad. A parĂĄzsnak szĂŒrkĂ©s-fehĂ©rnek kell lennie, mielƑtt a hĂșst rĂĄhelyezed.

    2

    KĂ©szĂ­tsd elƑ a hĂșst: sĂłzd meg bƑsĂ©gesen mindkĂ©t oldalĂĄt, Ă©s dörzsöld bele a sĂłt. Ha fokhagymĂĄs vagy fƱszeres Ă­zt szeretnĂ©l, kĂ©szĂ­ts olĂ­vaolajbĂłl, zĂșzott fokhagymĂĄbĂłl Ă©s rozmaringbĂłl egy egyszerƱ pĂĄcot, majd kend be vele a hĂșst.

    Az asado lĂ©nyege a jĂł minƑsĂ©gƱ hĂșs Ă©s a sĂł. A sĂłzĂĄs legyen bƑsĂ©ges, mert a hĂșs nagy rĂ©szĂ©t elveszĂ­ti a sĂŒtĂ©s sorĂĄn. A pĂĄc opcionĂĄlis, de adhat egyedi Ă­zt az Ă©telnek.

    3

    Helyezd a hĂșsdarabokat egy grillrĂĄcsra vagy egy megfelelƑen elƑkĂ©szĂ­tett vaslapra, amely a parĂĄzs felett helyezkedik el. Ügyelj arra, hogy a hƑ ne legyen tĂșl intenzĂ­v, hogy a hĂșs lassan Ă©s egyenletesen sĂŒljön.

    A hƑt a parĂĄzs mennyisĂ©gĂ©vel Ă©s a grillrĂĄcs magassĂĄgĂĄval tudod szabĂĄlyozni. A hĂșs ne Ă©rjen közvetlenĂŒl a lĂĄngokhoz, mert megĂ©ghet.

    4

    SĂŒsd a hĂșsokat lassĂș tƱzön, oldalankĂ©nt 20-30 percig, attĂłl fĂŒggƑen, hogy milyen vastag a hĂșs. IdƑnkĂ©nt forgasd meg Ƒket, hogy minden oldaluk egyenletesen ĂĄtsĂŒljön.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a hĂșs vastagsĂĄgĂĄtĂłl Ă©s a hƑmĂ©rsĂ©klettƑl. HasznĂĄlj hĂșshƑmĂ©rƑt, hogy ellenƑrizd a hĂșs ĂĄtsĂŒltsĂ©gĂ©t. A kulcs a tĂŒrelem, az asado lassan kĂ©szĂŒl, de megĂ©ri a vĂĄrakozĂĄst.

    5

    Amikor a hĂșs elĂ©ri a kĂ­vĂĄnt sĂŒtĂ©si szintet (pl. mĂ©dium vagy jĂłl ĂĄtsĂŒlt), vedd le a grillrƑl, Ă©s hagyd pihenni 5-10 percig, hogy a szaftok eloszoljanak a hĂșsban.

    A pihentetĂ©s fontos, hogy a hĂșs ne szĂĄradjon ki. Takard le alufĂłliĂĄval, hogy melegen tartsd.

    6

    TĂĄlald az asadĂłt frissen sĂŒlt zöldsĂ©gekkel, salĂĄtĂĄval vagy chimichurri szĂłsszal kĂ­sĂ©rve. Ne feledkezz meg a friss kenyĂ©rrƑl sem!

    A chimichurri szĂłsz remekĂŒl illik az asadohoz. KĂ­nĂĄlhatsz mellĂ© mĂĄs argentin köreteket is, pĂ©ldĂĄul sĂŒlt burgonyĂĄt vagy Ă©desburgonyĂĄt.