Aszalt barackos naan kenyér tålalva

Aszalt barackos naan

Az aszalt sĂĄrgabarack a közĂ©p-ĂĄzsiai Ă©s mediterrĂĄn konyhĂĄkban rĂ©gĂłta hasznĂĄlt alapanyag, amely Ă©dessĂ©gĂ©vel Ă©s intenzĂ­v aromĂĄjĂĄval tökĂ©letesen passzol az Ă©des töltelĂ©kes naanhoz. Ez a recept egy igazi fĂșziĂłs Ă©lmĂ©ny: puha naan kenyĂ©r Ă©s gyĂŒmölcsös Ă©dessĂ©g talĂĄlkozĂĄsa. Ahogy a naan sĂŒl a serpenyƑben, az aszalt barack kissĂ© karamellizĂĄlĂłdik, az illata pedig a sĂŒlt vajjal keveredve elĂĄrasztja a konyhĂĄt. Tipp: a barackot mindig aprĂ­tsd jĂłl össze, hogy egyenletesen eloszlasd a tĂ©sztĂĄban. Ha tĂșl vastagon töltöd, nehezebb lesz megsĂŒtni. Ez a naan ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs reggelire, dĂ©lutĂĄni uzsonnĂĄra vagy desszertkĂ©nt – akĂĄr egy kis fahĂ©jjal Ă©s mĂ©zzel tĂĄlalva mĂ©g kĂŒlönlegesebb lesz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1340 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 300 g BĂșzaliszt
⭕ 7 g SzĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑ
⭕ 10 g Cukor
⭕ 4 g Só
⭕ 120 g Joghurt
⭕ 100 ml Langyos víz
⭕ 15 ml Olívaolaj
⭕ 100 g Aszalt sárgabarack
⭕ 20 g Olvasztott vaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az aszalt sĂĄrgabarackot vĂĄgd aprĂł darabokra, majd ĂĄztasd langyos vĂ­zbe 10 percre, hogy kissĂ© megpuhuljon. EzutĂĄn szƱrd le Ă©s itasd le papĂ­rtörlƑvel.

    Ha nagyon kemĂ©nyek az aszalt barackok, akĂĄr hosszabb ideig is ĂĄztathatod Ƒket.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a bĂșzalisztet, az Ă©lesztƑt, a cukrot Ă©s a sĂłt. Ez adja a naan tĂ©sztaalapjĂĄt.

    A lisztet Ă©rdemes ĂĄtszitĂĄlni, hogy a tĂ©szta könnyebb Ă©s levegƑsebb legyen.

    3

    Add hozzĂĄ a joghurtot, langyos vizet Ă©s olĂ­vaolajat, majd gyĂșrd össze sima, egynemƱ tĂ©sztĂĄvĂĄ.

    A joghurt legyen szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ, hogy jobban elvegyĂŒljön a többi hozzĂĄvalĂłval.

    4

    GyĂșrd a tĂ©sztĂĄt 10 percig. Ha tĂșl ragadĂłs, adj hozzĂĄ kevĂ©s lisztet, de ĂŒgyelj rĂĄ, hogy ne legyen tĂșl kemĂ©ny.

    A tĂ©sztĂĄnak rugalmasnak Ă©s simĂĄnak kell lennie. Ne ess tĂșlzĂĄsba a liszttel, mert akkor szĂĄraz lesz a vĂ©geredmĂ©ny.

    5

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt, Ă©s hagyd kelni meleg helyen 1 ĂłrĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nem nƑ.

    A tĂ©sztĂĄt kelesztheted egy enyhĂ©n elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben is, de figyelj, hogy ne legyen tĂșl forrĂł!

    6

    Oszd a megkelt tĂ©sztĂĄt 6 egyenlƑ rĂ©szre. FormĂĄzz gombĂłcokat, majd nyĂșjtsd ovĂĄlis formĂĄjĂșra Ƒket.

    A gombĂłcokat lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd, hogy ne ragadjanak le.

    7

    A kinyĂșjtott naan egyik felĂ©re adagolj a beĂĄztatott, aprĂ­tott aszalt barackbĂłl, hajtsd rĂĄ a mĂĄsik felĂ©t, Ă©s Ăłvatosan nyomd le, majd kissĂ© nyĂșjtsd meg Ășjra.

    Ne tegyĂ©l tĂșl sok töltelĂ©ket, mert akkor kifolyik sĂŒtĂ©s közben.

    8

    ForrĂłsĂ­ts fel egy serpenyƑt közepes lĂĄngon. SĂŒsd a naanokat oldalankĂ©nt 1-2 percig, amĂ­g barna foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyƑ legyen elĂ©g forrĂł, de ne Ă©gesd meg a naanokat. Ha tĂșl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a lĂĄngot.

    9

    A kész naanokat kend meg még forrón olvasztott vajjal, hogy puhåbbak és ízesebbek legyenek.

    A vaj helyett hasznålhatsz ghít (tisztított vajat) is, ami még gazdagabb ízt ad.

    10

    Tålald melegen. Kivåló reggelire vagy édességként, akår egy kis mézzel vagy joghurttal kínålva.

    KĂ©szĂ­thetsz hozzĂĄ egy vanĂ­liĂĄs mĂĄrtogatĂłst is, ha Ă©desszĂĄjĂș vagy!