Aszalt barackos naan kenyér tálalva

Aszalt barackos naan

Az aszalt sárgabarack a közép-ázsiai és mediterrán konyhákban régóta használt alapanyag, amely édességével és intenzív aromájával tökéletesen passzol az édes töltelékes naanhoz. Ez a recept egy igazi fúziós élmény: puha naan kenyér és gyümölcsös édesség találkozása. Ahogy a naan sül a serpenyőben, az aszalt barack kissé karamellizálódik, az illata pedig a sült vajjal keveredve elárasztja a konyhát. Tipp: a barackot mindig aprítsd jól össze, hogy egyenletesen eloszlasd a tésztában. Ha túl vastagon töltöd, nehezebb lesz megsütni. Ez a naan ideális választás reggelire, délutáni uzsonnára vagy desszertként – akár egy kis fahéjjal és mézzel tálalva még különlegesebb lesz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1340 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
10 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
100 g Aszalt sárgabarack
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az aszalt sárgabarackot vágd apró darabokra, majd áztasd langyos vízbe 10 percre, hogy kissé megpuhuljon. Ezután szűrd le és itasd le papírtörlővel.

    Ha nagyon kemények az aszalt barackok, akár hosszabb ideig is áztathatod őket.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Ez adja a naan tésztaalapját.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat, majd gyúrd össze sima, egynemű tésztává.

    A joghurt legyen szobahőmérsékletű, hogy jobban elvegyüljön a többi hozzávalóval.

    4

    Gyúrd a tésztát 10 percig. Ha túl ragadós, adj hozzá kevés lisztet, de ügyelj rá, hogy ne legyen túl kemény.

    A tésztának rugalmasnak és simának kell lennie. Ne ess túlzásba a liszttel, mert akkor száraz lesz a végeredmény.

    5

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát, amíg a duplájára nem nő.

    A tésztát kelesztheted egy enyhén előmelegített sütőben is, de figyelj, hogy ne legyen túl forró!

    6

    Oszd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre. Formázz gombócokat, majd nyújtsd ovális formájúra őket.

    A gombócokat lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjanak le.

    7

    A kinyújtott naan egyik felére adagolj a beáztatott, aprított aszalt barackból, hajtsd rá a másik felét, és óvatosan nyomd le, majd kissé nyújtsd meg újra.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor kifolyik sütés közben.

    8

    Forrósíts fel egy serpenyőt közepes lángon. Süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg barna foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a naanokat. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a lángot.

    9

    A kész naanokat kend meg még forrón olvasztott vajjal, hogy puhábbak és ízesebbek legyenek.

    A vaj helyett használhatsz ghít (tisztított vajat) is, ami még gazdagabb ízt ad.

    10

    Tálald melegen. Kiváló reggelire vagy édességként, akár egy kis mézzel vagy joghurttal kínálva.

    Készíthetsz hozzá egy vaníliás mártogatóst is, ha édesszájú vagy!