Ayam geprek sajttal ropogós csirkemell sajttal és samballal tálalva rizzsel

Ayam geprek sajttal

A sambal ízesítésű csirkés ételek eredete az indonéz gasztronómiához vezethető vissza, ahol a sambal, mint csípős, fokhagymás-chilis szósz már évszázadok óta az egyik legnépszerűbb fűszeralap. Az „Ayam geprek” kifejezés szó szerint zúzott csirkét jelent, amelyet először a Jáva-szigeteken kezdtek el készíteni a 2000-es évek elején. A hagyományos recept szerint a frissen sült rántott csirkét mozsárban összezúzzák és forró samballal vonják be. Ez az indonéz utcai étel néhány év alatt hatalmas népszerűségre tett szert nemcsak helyben, hanem a környező országokban is. A sajtos változat – Ayam geprek sajttal – a modern kor találmánya, amely az eredeti ételt egy nyugati ízléshez közelebb álló, krémes, sajtos élménnyel gazdagítja. Képzeld el, ahogy a ropogós csirke sajttal olvad egybe, miközben a sambal csípős íze végigjárja az ízlelőbimbóidat. A titok abban rejlik, hogy a csirkét nem szabad túlsütni, hogy belül szaftos maradjon. Tökéletes választás baráti vacsorákhoz vagy különleges hétvégi ebédekhez – ráadásul egyszerűen variálható: kipróbálhatod mozzarella vagy cheddar sajttal is.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkemell
100 g Liszt
2 db Tojás
100 g Zsemlemorzsa
4 db Fokhagyma
2 db Chili paprika
1 tk.
500 ml Olaj
150 g Reszelt sajt
300 g Főtt rizs

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemellet szeleteld fel tenyérnyi darabokra, majd klopfold ki, hogy egyenletes vastagságú legyen. Sózd be mindkét oldalát.

    A vékonyabb szeletek gyorsabban sülnek át és ropogósabb panírt eredményeznek.

    2

    Panírozd be a csirkét: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgasd.

    A panírozás során nyomd meg enyhén a morzsát, hogy jól tapadjon a húsra.

    3

    Forrósíts fel olajat egy mély serpenyőben közepes lángon. Ha már elég meleg (kb. 170°C), süsd ki a csirkét aranybarnára 4-5 perc alatt oldalanként.

    A megfelelő olajhőmérséklet elérését egy kis darab kenyérrel tesztelheted: ha sercegve sül, készen áll.

    4

    Közben készítsd el a sambalt: a fokhagymát és chilit mozsárban törd össze, majd serpenyőben kevés olajon pirítsd meg. Ízesítsd sóval.

    Ha nem szereted túl csípősen, vedd ki a chili magjait, mielőtt összezúzod.

    5

    A megsült csirkét még forrón kend meg a samballal, majd szórd meg reszelt sajttal. A sajt a forró húson enyhén megolvad, így kellemesen krémes lesz.

    Ha gyorsabban szeretnéd megolvasztani a sajtot, tegyél rá fedőt 1 percre.

    6

    Tálald főtt rizzsel, friss zöldségekkel, például paradicsommal.

    A rizst a tálalás előtt villával lazítsd fel, így levegősebb lesz.