Baconös-sajtos burek frissen sütve

Baconös-sajtos burek

A burek, eredetileg az Oszmán Birodalom területéről származó, réteslapból készült töltött étel, amely mára egész Kelet-Európában és a Balkánon népszerű. A burek szó a török „börek” szóból ered, és már a 15. században is említik írásos források. Eredetileg darált hússal vagy sajttal töltötték, de idővel számos változat született. A baconös-sajtos változat modern, nyugatias csavar a klasszikus recepten, amely még gazdagabbá teszi az ízvilágát. Ahogy a bacon sülni kezd, és az illata belengi a konyhát, már sejthető, milyen ízorgia vár ránk. A burek kívül ropogós, belül lágy és szaftos, minden falatja külön élmény – akár egy emlék a nagymama konyhájából. A siker titka a jó minőségű réteslap és a megfelelő arányú töltelék. Figyelj arra, hogy ne áztasd el a rétegeket túl sok tejföllel, de ne is legyen száraz a töltelék. A bacon sóssága és a sajt krémessége együtt fantasztikus párost alkot. Vendégvárónak, piknikre vagy csak egy vasárnapi ebédre is tökéletes választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
6 db Réteslap
200 g Bacon
200 g Trappista sajt
150 g Tejföl
1 db Tojás
2 ek. Olaj
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Ez segít abban, hogy a burek egyenletesen süljön meg. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, hogy ne ragadjon le a burek.

    Ha nincs sütőpapírod, kend ki a tepsit vajjal és szórd meg liszttel.

    2

    A bacont vágd apró kockákra, majd egy serpenyőben pirítsd meg közepes lángon, amíg ropogós nem lesz. Ez kiemeli az ízét és ropogós textúrát ad a tölteléknek.

    Ügyelj, hogy a bacon ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.

    3

    A sajtot reszeld le finom lyukú reszelőn. Minél apróbbra reszeled, annál könnyebben elkeveredik a töltelékben.

    Használhatsz többféle sajtot is a gazdagabb ízért (pl. trappista, mozzarella, cheddar).

    4

    Egy tálban keverd össze a tejfölt, a tojást, a pirított bacont és a reszelt sajtot. Sózd és borsozd ízlés szerint. Ez lesz a tölteléked. Tipp: használj habverőt, hogy a tojás teljesen elvegyüljön a tejföllel.

    Kóstold meg a tölteléket, mielőtt a réteslapokra kened, és ízesítsd, ha szükséges.

    5

    A réteslapokat egyenként terítsd ki, majd kend meg olajjal. Ez segíti a rétegek közötti elválasztást és ropogósabbá teszi a végeredményt. Három lapot használj egy adaghoz, mindegyiket kend meg vékonyan olajjal.

    A réteslapok könnyen kiszáradnak, ezért takard le őket egy nedves konyharuhával, amíg dolgozol velük.

    6

    A megkent réteslapok szélére hosszában kanalazz a töltelékből, majd tekerd fel óvatosan, mint egy rétest. Ügyelj arra, hogy szorosan tekerd, de ne szakadjon ki.

    Ha a réteslapok szakadnak, ne aggódj, a végeredményen nem fog látszani.

    7

    Helyezd a burek tekercset a tepsibe spirálisan vagy egymás mellé. Ismételd meg a folyamatot a maradék lapokkal és töltelékkel.

    Ha spirálisan helyezed el a burekot, akkor egy szép, kerek burekot kapsz.

    8

    A tetejét kend meg egy kevés olajjal vagy tejföllel, hogy szép aranybarna legyen sütés után. Ez különösen fontos a ropogós, ízletes kéreghez.

    A tejföllel megkent burek teteje fényesebb és ropogósabb lesz.

    9

    Süsd a bureket előmelegített sütőben kb. 30 percig, amíg aranybarnára sül. Tipp: ha a teteje túl gyorsan pirul, fedd le sütőpapírral az utolsó 10 percre.

    Ha a burek belseje még nem sült át, de a teteje már barnul, fedd le alufóliával, és süsd tovább.

    10

    Ha elkészült, hagyd hűlni 10 percet, majd szeleteld fel. Melegen a legfinomabb, de hidegen is ízletes.

    A hűlés után könnyebben szeletelhető a burek, és a töltelék sem folyik ki.