Bagel Doughnut tálalva szezámmaggal

Bagel Doughnut

A Bagel Doughnut egy izgalmas fúziós sütemény, amely ötvözi a klasszikus amerikai fánkot és a hagyományos bagelt. Az ötlet a kettős textúrából született: a bagel főzési technikáját és a fánk sütési módját kombinálva egy kívül ropogós, belül puha süteményt kapunk. Ez a finomság tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára, különösen mézzel megcsorgatva vagy fahéjas cukorba forgatva. Ha szereted az egyedi desszerteket, ezt a receptet mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 1 óra 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 óra 30 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
50 g Kristálycukor
7 g Száraz élesztő
1 tk.
250 ml Meleg víz
1 db Tojás
40 g Vaj
1 tk. Vaníliakivonat
30 g Méz
1 tk. Fahéj
20 g Szezámmag
20 g Mák
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.

    Fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, hogy az élesztő megfelelően működjön.

    2

    Add hozzá a meleg vizet, a tojást, a vaníliakivonatot és a mézet, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A langyos víz az ideális.

    3

    Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A vajat lassan adagold, hogy a tészta megfelelően felszívja, és ne legyen túl zsíros.

    4

    Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta akkor kelt meg megfelelően, ha a duplájára nőtt. A meleg hely segíti az élesztő működését.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy kiszúróval vágj belőle köröket.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A tészta vastagsága befolyásolja a fánkok végső állagát.

    6

    A tésztakorongok közepét egy kisebb kiszúróval lyukaszd ki, hogy bagel formát kapj.

    A kiszúrt tésztát ne dobd ki, süsd meg azt is, és készíts belőle mini fánkokat.

    7

    Egy nagy edényben forralj vizet, és minden tésztagyűrűt 30 másodpercig főzz meg, hogy rugalmas, bagel-szerű textúrát kapjon.

    A főzés segít a fánkoknak megtartani a formájukat sütés közben.

    8

    Szedd ki a főtt tésztákat papírtörlőre, hogy megszáradjanak, majd szórd meg szezámmaggal és mákkal.

    A szezámmagot és mákot enyhén meg is piríthatod, hogy intenzívebb ízt kapj.

    9

    Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.

    Az olaj hőmérsékletének pontos beállítása kulcsfontosságú a tökéletes fánkokhoz. Ha az olaj túl hideg, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl forró, kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak.

    10

    Süsd a fánkokat 3-4 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek.

    Ne zsúfold tele az edényt, mert az olaj hőmérséklete leeshet, és a fánkok nem sülnek meg egyenletesen.

    11

    Szedd ki a megsült bagel doughnutokat papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok kevésbé lesznek zsírosak.

    12

    Tálald frissen, mézzel meglocsolva vagy fahéjas cukorral megszórva a tökéletes ízélményért.

    A frissen sült fánkok a legfinomabbak, de légmentesen záródó edényben tárolva másnap is élvezhetők.