Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.
Fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, hogy az élesztő megfelelően működjön.
Add hozzá a meleg vizet, a tojást, a vaníliakivonatot és a mézet, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A langyos víz az ideális.
Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.
A vajat lassan adagold, hogy a tészta megfelelően felszívja, és ne legyen túl zsíros.
Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta akkor kelt meg megfelelően, ha a duplájára nőtt. A meleg hely segíti az élesztő működését.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy kiszúróval vágj belőle köröket.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A tészta vastagsága befolyásolja a fánkok végső állagát.
A tésztakorongok közepét egy kisebb kiszúróval lyukaszd ki, hogy bagel formát kapj.
A kiszúrt tésztát ne dobd ki, süsd meg azt is, és készíts belőle mini fánkokat.
Egy nagy edényben forralj vizet, és minden tésztagyűrűt 30 másodpercig főzz meg, hogy rugalmas, bagel-szerű textúrát kapjon.
A főzés segít a fánkoknak megtartani a formájukat sütés közben.
Szedd ki a főtt tésztákat papírtörlőre, hogy megszáradjanak, majd szórd meg szezámmaggal és mákkal.
A szezámmagot és mákot enyhén meg is piríthatod, hogy intenzívebb ízt kapj.
Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.
Az olaj hőmérsékletének pontos beállítása kulcsfontosságú a tökéletes fánkokhoz. Ha az olaj túl hideg, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl forró, kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak.
Süsd a fánkokat 3-4 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek.
Ne zsúfold tele az edényt, mert az olaj hőmérséklete leeshet, és a fánkok nem sülnek meg egyenletesen.
Szedd ki a megsült bagel doughnutokat papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok kevésbé lesznek zsírosak.
Tálald frissen, mézzel meglocsolva vagy fahéjas cukorral megszórva a tökéletes ízélményért.
A frissen sült fánkok a legfinomabbak, de légmentesen záródó edényben tárolva másnap is élvezhetők.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.