Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Középen alakíts ki egy mélyedést, és öntsd bele a langyos vizet, majd szórd rá az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.
A víz hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos víz (kb. 35-40°C) az ideális.
Kezdd el összedolgozni a tésztát, először egy fakanállal, majd amikor összeáll, gyúrd kézzel 10-15 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A bagett tésztáját alaposan kell gyúrni, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön. Ha a tészta nagyon ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe, és kapcsold be a lámpát.
Ha a tészta megkelt, óvatosan vedd ki a tálból, és oszd három egyenlő részre. Formázd hosszúkás bagettekké, és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A bagettek formázásához óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd tekerd fel szorosan. A végeit csípd össze, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd ismét kelni 30-40 percig.
A második kelés segít a bagetteknek még magasabbra nőni, és könnyebb textúrát ad.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. A bagettek tetejét éles késsel 3-4 helyen vágd be, majd spricceld meg vízzel a tetejüket, hogy ropogósabb legyen a héja.
A bevágások segítenek a bagetteknek egyenletesen sülni, és szép mintát adnak. A vízpermetezés elengedhetetlen a ropogós héjhoz.
Süsd a bagetteket 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz. A sütő aljára helyezhetsz egy kis vizet tartalmazó edényt, hogy gőz keletkezzen, így még ropogósabb lesz a héj.
A gőz segít a bagetteknek még jobban megemelkedni és ropogósabb héjat képezni. Vigyázz, amikor a forró vizet a sütőbe teszed!
Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni egy rácson. Tálald frissen, vagy használd szendvicsekhez!
A bagettek a legjobbak frissen, de néhány óráig elállnak. Ha másnapra kemények lesznek, frissítsd fel őket a sütőben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.