Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet Ă©s a sĂłt. KözĂ©pen alakĂts ki egy mĂ©lyedĂ©st, Ă©s öntsd bele a langyos vizet, majd szĂłrd rĂĄ az Ă©lesztĆt. Hagyd ĂĄllni 10 percig, hogy az Ă©lesztĆ aktivĂĄlĂłdjon.
A vĂz hĆmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos. Ha tĂșl forrĂł, megöli az Ă©lesztĆt, ha tĂșl hideg, nem aktivĂĄlĂłdik. A langyos vĂz (kb. 35-40°C) az ideĂĄlis.
Kezdd el összedolgozni a tĂ©sztĂĄt, elĆször egy fakanĂĄllal, majd amikor összeĂĄll, gyĂșrd kĂ©zzel 10-15 percig, amĂg sima Ă©s rugalmas nem lesz.
A bagett tĂ©sztĂĄjĂĄt alaposan kell gyĂșrni, hogy a glutĂ©n megfelelĆen kifejlĆdjön. Ha a tĂ©szta nagyon ragacsos, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet.
Takard le a tĂ©sztĂĄt egy konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd kelni meleg helyen kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂg a duplĂĄjĂĄra nem nĆ.
A tĂ©szta kelĂ©sĂ©hez ideĂĄlis hĆmĂ©rsĂ©klet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a sĂŒtĆbe, Ă©s kapcsold be a lĂĄmpĂĄt.
Ha a tĂ©szta megkelt, Ăłvatosan vedd ki a tĂĄlbĂłl, Ă©s oszd hĂĄrom egyenlĆ rĂ©szre. FormĂĄzd hosszĂșkĂĄs bagettekkĂ©, Ă©s helyezd sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire.
A bagettek formĂĄzĂĄsĂĄhoz Ăłvatosan nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt, majd tekerd fel szorosan. A vĂ©geit csĂpd össze, hogy ne nyĂljanak szĂ©t sĂŒtĂ©s közben.
Takarj le egy konyharuhåval, és hagyd ismét kelni 30-40 percig.
A mĂĄsodik kelĂ©s segĂt a bagetteknek mĂ©g magasabbra nĆni, Ă©s könnyebb textĂșrĂĄt ad.
MelegĂtsd elĆ a sĂŒtĆt 220°C-ra. A bagettek tetejĂ©t Ă©les kĂ©ssel 3-4 helyen vĂĄgd be, majd spricceld meg vĂzzel a tetejĂŒket, hogy ropogĂłsabb legyen a hĂ©ja.
A bevĂĄgĂĄsok segĂtenek a bagetteknek egyenletesen sĂŒlni, Ă©s szĂ©p mintĂĄt adnak. A vĂzpermetezĂ©s elengedhetetlen a ropogĂłs hĂ©jhoz.
SĂŒsd a bagetteket 20-25 percig, amĂg aranybarna nem lesz. A sĂŒtĆ aljĂĄra helyezhetsz egy kis vizet tartalmazĂł edĂ©nyt, hogy gĆz keletkezzen, Ăgy mĂ©g ropogĂłsabb lesz a hĂ©j.
A gĆz segĂt a bagetteknek mĂ©g jobban megemelkedni Ă©s ropogĂłsabb hĂ©jat kĂ©pezni. VigyĂĄzz, amikor a forrĂł vizet a sĂŒtĆbe teszed!
Vedd ki a sĂŒtĆbĆl, Ă©s hagyd kihƱlni egy rĂĄcson. TĂĄlald frissen, vagy hasznĂĄld szendvicsekhez!
A bagettek a legjobbak frissen, de nĂ©hĂĄny ĂłrĂĄig elĂĄllnak. Ha mĂĄsnapra kemĂ©nyek lesznek, frissĂtsd fel Ćket a sĂŒtĆben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.