Francia bagett frissen sĂŒtve

Bagett - Francia kenyér

A bagett a francia konyha egyik legismertebb pĂ©ktermĂ©ke, amely a 19. szĂĄzadban terjedt el PĂĄrizs utcĂĄin. Az elegĂĄns, hosszĂșkĂĄs kenyĂ©r ropogĂłs hĂ©jĂĄval Ă©s könnyƱ, lyukacsos belsejĂ©vel tökĂ©letes reggelikhez, szendvicsekhez vagy egy tĂĄl forrĂł leves mellĂ©. Az elkĂ©szĂ­tĂ©s kulcsa a megfelelƑ kelesztĂ©s Ă©s a sĂŒtƑben lĂ©vƑ gƑz, amely biztosĂ­tja a tökĂ©letes textĂșrĂĄt. Ez a hĂĄzi bagett recept egyszerƱ, Ă©s garantĂĄltan jobb, mint a boltban kaphatĂł vĂĄltozat!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 3
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 325 ml Víz
⭕ 10 g Só
⭕ 7 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet Ă©s a sĂłt. KözĂ©pen alakĂ­ts ki egy mĂ©lyedĂ©st, Ă©s öntsd bele a langyos vizet, majd szĂłrd rĂĄ az Ă©lesztƑt. Hagyd ĂĄllni 10 percig, hogy az Ă©lesztƑ aktivĂĄlĂłdjon.

    A vĂ­z hƑmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos. Ha tĂșl forrĂł, megöli az Ă©lesztƑt, ha tĂșl hideg, nem aktivĂĄlĂłdik. A langyos vĂ­z (kb. 35-40°C) az ideĂĄlis.

    2

    Kezdd el összedolgozni a tĂ©sztĂĄt, elƑször egy fakanĂĄllal, majd amikor összeĂĄll, gyĂșrd kĂ©zzel 10-15 percig, amĂ­g sima Ă©s rugalmas nem lesz.

    A bagett tĂ©sztĂĄjĂĄt alaposan kell gyĂșrni, hogy a glutĂ©n megfelelƑen kifejlƑdjön. Ha a tĂ©szta nagyon ragacsos, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet.

    3

    Takard le a tĂ©sztĂĄt egy konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd kelni meleg helyen kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nem nƑ.

    A tĂ©szta kelĂ©sĂ©hez ideĂĄlis hƑmĂ©rsĂ©klet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a sĂŒtƑbe, Ă©s kapcsold be a lĂĄmpĂĄt.

    4

    Ha a tĂ©szta megkelt, Ăłvatosan vedd ki a tĂĄlbĂłl, Ă©s oszd hĂĄrom egyenlƑ rĂ©szre. FormĂĄzd hosszĂșkĂĄs bagettekkĂ©, Ă©s helyezd sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire.

    A bagettek formĂĄzĂĄsĂĄhoz Ăłvatosan nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt, majd tekerd fel szorosan. A vĂ©geit csĂ­pd össze, hogy ne nyĂ­ljanak szĂ©t sĂŒtĂ©s közben.

    5

    Takarj le egy konyharuhåval, és hagyd ismét kelni 30-40 percig.

    A mĂĄsodik kelĂ©s segĂ­t a bagetteknek mĂ©g magasabbra nƑni, Ă©s könnyebb textĂșrĂĄt ad.

    6

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 220°C-ra. A bagettek tetejĂ©t Ă©les kĂ©ssel 3-4 helyen vĂĄgd be, majd spricceld meg vĂ­zzel a tetejĂŒket, hogy ropogĂłsabb legyen a hĂ©ja.

    A bevĂĄgĂĄsok segĂ­tenek a bagetteknek egyenletesen sĂŒlni, Ă©s szĂ©p mintĂĄt adnak. A vĂ­zpermetezĂ©s elengedhetetlen a ropogĂłs hĂ©jhoz.

    7

    SĂŒsd a bagetteket 20-25 percig, amĂ­g aranybarna nem lesz. A sĂŒtƑ aljĂĄra helyezhetsz egy kis vizet tartalmazĂł edĂ©nyt, hogy gƑz keletkezzen, Ă­gy mĂ©g ropogĂłsabb lesz a hĂ©j.

    A gƑz segĂ­t a bagetteknek mĂ©g jobban megemelkedni Ă©s ropogĂłsabb hĂ©jat kĂ©pezni. VigyĂĄzz, amikor a forrĂł vizet a sĂŒtƑbe teszed!

    8

    Vedd ki a sĂŒtƑbƑl, Ă©s hagyd kihƱlni egy rĂĄcson. TĂĄlald frissen, vagy hasznĂĄld szendvicsekhez!

    A bagettek a legjobbak frissen, de nĂ©hĂĄny ĂłrĂĄig elĂĄllnak. Ha mĂĄsnapra kemĂ©nyek lesznek, frissĂ­tsd fel Ƒket a sĂŒtƑben.