Bagna cauda dióval, olasz szósz tálalva friss zöldségekkel

Bagna cauda dióval

A bagna cauda egy tradicionális olasz szósz, amely a Piemonti régióból származik. Eredetileg fokhagymával, olívaolajjal és szardellával készült, de a dióval készült változata egy új, finom ízt ad a hagyományos recepthez. A bagna cauda az egyik legnépszerűbb étkezés előtti szósz, amelyet gyakran friss zöldségekkel mártanak. Az étel egyedisége abban rejlik, hogy a fokhagyma és a dió finom egyensúlya együtt egy különleges, ínycsiklandó élményt kínál.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 gerezd Fokhagyma
1 db Ancho chili paprika
1 db Sárga hagyma
200 ml Olívaolaj
50 g Vaj
50 g Dió
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    DióDió
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát pucold meg és vágd vékony szeletekre, a sárga hagymát is apróra vágd.

    A fokhagyma vékony szeletelése segít abban, hogy a szószban mindenhol jól eloszoljanak az ízek.

    2

    A diót darabold fel apróra, hogy jobban be tudja adni az ízét a szószba.

    A dió finom ropogós textúrát ad a szósznak, de ha simább állagot szeretnél, durvább darálást is végezhetsz.

    3

    Egy serpenyőben melegítsd az olívaolajat és a vajat közepes lángon, majd add hozzá a fokhagymát és a hagymát. Párold őket 3-5 percig, amíg a hagyma üvegesedni kezd.

    A hagymák lassú párolása segít abban, hogy a szósz gazdagabb, édesebb ízű legyen.

    4

    Add hozzá a felaprított diót és az ancho chili paprikát a keverékhez. Folyamatosan kevergetve párold további 3 percig, hogy a dió és chili jól összekeveredjen a hagymás alapanyagokkal.

    A chili paprika meglepően finom fűszert ad, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl csípős. Kóstold, és ha szükséges, csökkentsd a chili mennyiségét.

    5

    A szószhoz sóval és borssal ízesítsd, és forrald fel az egészet. Ha túl sűrűvé válna, egy kis vízzel hígíthatod.

    A szósz sima és krémes lesz, ha a diót jól elkevered az alapanyagokkal. Ha túl olajosnak érzed, egy pici vízzel enyhítheted.

    6

    Miután a szósz elkészült, tálald melegen, friss zöldségekkel, például répa-, zeller- vagy uborkacsíkokkal, amikbe mártogatni lehet.

    A bagna cauda tálalásakor ne hagyd ki a zöldségeket, mivel azok frissítő ízt adnak a gazdag szósznak.