Bagna cauda meleg szósz sült paprikacsíkokkal tálalva

Bagna cauda paprikával

A bagna cauda az olasz Piemonte régió egyik leghíresebb előétele, amelyet hagyományosan a szüret idején fogyasztottak. Nevét az olaszból fordítva „meleg fürdőként” ismerjük, mivel a fokhagymás-olajos szószt mindig forrón tálalják. A közösségi étkezések egyik középpontja volt: a mártogatós szósz köré gyűlt a család és a szüretelő csapat. A kaliforniai paprika édes íze és puha textúrája kiválóan kiegészíti a szósz sós és umamis karakterét. Ahogy a paprikacsíkok enyhén karamellizálódnak a sütőben, felszabadulnak természetes cukortartalmaik, melyek harmonizálnak a bagna cauda erőteljes ízeivel. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint a bagna cauda paprikával meleg, illatos fogása az asztalon. Technikai tanács: ha többféle színű paprikát használsz, nemcsak színesebb lesz a tálalás, hanem ízben is gazdagabb élményt nyújt – a sárga paprika például különösen édesre sül, míg a piros intenzívebb ízt ad. Tálald friss kenyérrel vagy pirítóssal is!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 ml Extra szűz olívaolaj
50 g Vaj
6 db Fokhagyma
8 db Szardella filé
50 ml Tejszín (opcionális)
4 db Kaliforniai paprika (piros, sárga vegyesen)
2 ek. Olívaolaj a sütéshez
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paprikákat mosd meg, magozd ki, majd vágd hosszú, vastag csíkokra. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    Minél vastagabbra vágod a paprikát, annál jobban megtartja az állagát sütés közben.

    2

    Locsold meg olívaolajjal, sózd, borsozd, majd forgasd át a csíkokat. Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig, amíg megpuhulnak és kissé megpirulnak.

    Félidőnél keverd át a paprikákat, hogy minden oldalukon egyenletesen süljön meg.

    3

    A bagna cauda elkészítéséhez szeleteld fel a fokhagymát, és ha enyhébb ízt szeretnél, főzd elő röviden sós vízben 2 percig, majd szűrd le.

    A fokhagyma blansírozása tompítja az intenzív ízt, így lágyabb szószt kapsz – érdemes kipróbálni.

    4

    Olvaszd fel a vajat az olívaolajjal együtt egy kis lábasban, majd add hozzá a fokhagymát. Lassú tűzön főzd, amíg krémesen puha nem lesz. Ezután add hozzá a szardellát, és keverd el, amíg teljesen elolvad.

    Ne hagyd felforrni a keveréket – csak gyöngyözzön, hogy a szósz ne váljon zsírossá.

    5

    Ha krémesebb szószt szeretnél, keverj hozzá egy kevés tejszínt is a végén. Tálald a meleg bagna cauda-t a frissen sült paprikacsíkokkal mártogatósként.

    Tálalás előtt melegítsd át a szószt, és tartsd melegen egy kis edényben – így folyamatosan élvezhető lesz az állaga és az íze.