Bagna cauda sült zöldségekkel tálalva, meleg szósz külön tálkában

Bagna cauda sült zöldségekkel

A bagna cauda, vagyis „meleg fürdő”, a piemonti gasztronómia egyik legismertebb eleme. Eredetileg a szőlőművesek ételeként szolgált a hűvösebb hónapokban, mikor a közösség a betakarítás után összeült egy meleg, laktató fogás mellé. Az olajban párolt fokhagyma és a szardella házassága egy mély, karakteres mártogatós szószt eredményezett, amit zöldségekkel és kenyérrel fogyasztottak. A sült zöldségekkel tálalt bagna cauda a modern verzió – a friss zöldségek intenzívebb ízeket kapnak a sütés során, így még jobban kiegészítik a szósz komplex karakterét. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a fokhagyma és szardella illata szinte elvarázsol. Technikai tanács: a zöldségeket külön-külön is sütheted, hogy mindegyik pont tökéletesre készüljön, majd keverve tálalhatod őket a forró mártogatóssal. Ideális baráti estékhez, borkóstolók mellé vagy különleges előételként is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 ml Extra szűz olívaolaj
50 g Vaj
6 db Fokhagyma
8 db Szardella filé
50 ml Tejszín (opcionális)
1 db Padlizsán
1 db Cukkini
2 db Kaliforniai paprika
1 db Vöröshagyma
1 ek. Friss rozmaring vagy kakukkfű
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg, majd szeleteld fel a zöldségeket: a padlizsánt, cukkinit, paprikát és vöröshagymát nagyobb darabokra. Helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A zöldségeket ne szeleteld túl vékonyra, hogy sütés közben ne száradjanak ki, hanem kívül piruljanak, belül pedig szaftosak maradjanak.

    2

    Locsold meg a zöldségeket olívaolajjal, szórd rá a sót, borsot és a friss fűszernövényeket, majd forgasd össze. 200°C-ra előmelegített sütőben süsd őket kb. 25 percig, míg enyhén megpirulnak.

    Félidőben keverd át a zöldségeket, hogy egyenletesen piruljanak és ne tapadjanak le a tepsi aljára.

    3

    Közben készítsd el a bagna cauda-t: hámozd meg a fokhagymát, vágd szeletekre, és ha szeretnéd lágyítani az ízét, blansírozd 2-3 percig enyhén sós vízben.

    A fokhagymát érdemes kétszer is blansírozni, ha kevésbé intenzív szószt szeretnél készíteni – ez csökkenti a csípősségét.

    4

    Egy kis lábasban olvaszd össze a vajat az olívaolajjal. Add hozzá a fokhagymát, és alacsony lángon főzd, amíg puhává válik. Ezután add hozzá a szardellafiléket, és főzd, míg teljesen elolvadnak.

    Folyamatosan kevergesd a szószt, hogy ne kapjon le az edény aljára, és egyenletes krémes állagot kapj.

    5

    Ha szeretnéd, keverj hozzá tejszínt is a végén, hogy gazdagabb és selymesebb legyen az állaga. Melegen tálald a sült zöldségek mellé, akár kis tálkákban mártogatósként.

    A bagna cauda melegen a legfinomabb – tálald gyertyás melegítővel, hogy hosszabb ideig melegen tarthasd.