Mosd meg, majd szeleteld fel a zöldségeket: a padlizsánt, cukkinit, paprikát és vöröshagymát nagyobb darabokra. Helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A zöldségeket ne szeleteld túl vékonyra, hogy sütés közben ne száradjanak ki, hanem kívül piruljanak, belül pedig szaftosak maradjanak.
Locsold meg a zöldségeket olívaolajjal, szórd rá a sót, borsot és a friss fűszernövényeket, majd forgasd össze. 200°C-ra előmelegített sütőben süsd őket kb. 25 percig, míg enyhén megpirulnak.
Félidőben keverd át a zöldségeket, hogy egyenletesen piruljanak és ne tapadjanak le a tepsi aljára.
Közben készítsd el a bagna cauda-t: hámozd meg a fokhagymát, vágd szeletekre, és ha szeretnéd lágyítani az ízét, blansírozd 2-3 percig enyhén sós vízben.
A fokhagymát érdemes kétszer is blansírozni, ha kevésbé intenzív szószt szeretnél készíteni – ez csökkenti a csípősségét.
Egy kis lábasban olvaszd össze a vajat az olívaolajjal. Add hozzá a fokhagymát, és alacsony lángon főzd, amíg puhává válik. Ezután add hozzá a szardellafiléket, és főzd, míg teljesen elolvadnak.
Folyamatosan kevergesd a szószt, hogy ne kapjon le az edény aljára, és egyenletes krémes állagot kapj.
Ha szeretnéd, keverj hozzá tejszínt is a végén, hogy gazdagabb és selymesebb legyen az állaga. Melegen tálald a sült zöldségek mellé, akár kis tálkákban mártogatósként.
A bagna cauda melegen a legfinomabb – tálald gyertyás melegítővel, hogy hosszabb ideig melegen tarthasd.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.