Bagna cauda vörösborral, fokhagymás halas szósz, petrezselyemmel tálalva

Bagna cauda vörösborral

A Bagna cauda egy tradicionális piemonti étel, amely az olasz konyha egyik ínycsiklandó klasszikusa. A recept az egyszerűségre épít, mégis rendkívül ízletes, és ideális előételként vagy társas étkezésekhez. Az alapja a fokhagyma, az anchovy és a vaj, amelyek gazdag ízt adnak. A vörösbor hozzáadása pedig egy különleges mélységet kölcsönöz neki. Az ételt hagyományosan kenyérrel vagy főtt zöldségekkel fogyasztják, és tökéletes választás egy társas étkezéshez.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Vaj
3 ek. Olívaolaj
8 gerezd Fokhagyma
6 db Anchovy (szardella)
50 g Tejföl
1 ek. Friss citromlé
1 ek. Friss petrezselyem
150 ml Vörösbor
1 csipet
0.5 tk. Friss bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát zúzd össze és tedd egy serpenyőbe a vajjal és olívaolajjal. Kezd el közepes lángon pirítani, amíg a fokhagyma illatos lesz, de ne égjen meg.

    A fokhagymát alacsonyabb hőmérsékleten pirítsd, hogy az íze teljesen felszabaduljon anélkül, hogy megégne.

    2

    Tedd hozzá az anchovy-t (szardellát) és kezdd el összetörni a vajjal és fokhagymával, hogy pasztát kapj. Folyamatosan kevergetve főzd, amíg a szardella teljesen feloldódik.

    Ha nincs szardellád, próbálkozhatsz halpástétommal, de az anchovy adja a jellegzetes ízt.

    3

    Öntsd hozzá a vörösbort, és hagyd egy-két percig forrni, hogy a bor alkoholja elpárologjon, és az ízek jól összeérjenek.

    A vörösbor gazdagítja az ételt, de ügyelj rá, hogy a bor ne főjön el túl gyorsan.

    4

    Add hozzá a tejfölt és keverd el, majd főzd tovább alacsony lángon, amíg az egész massza sima és krémes nem lesz.

    A tejföl sima textúrát ad, és lágyítja a szószt, így a bagna cauda finom, krémes állagú lesz.

    5

    A kész szószt szórd meg friss borssal és citromlével, hogy frissességet adjon neki, majd szórd meg friss petrezselyemmel.

    A citromlé és a bors adja a szósz frissességét és egy kis pikantériát.

    6

    Tálald a bagna caudát meleg kenyérrel, friss zöldségekkel vagy akár főtt tojással.

    Ez az étel tökéletes előételként, vagy akár egy könnyű vacsoraként is.