Balık Kebab grillezett hallal és zöldségekkel

Balık Kebab (Hal Kebab)

A Balık Kebab eredete a tengerparti török városok halpiacaihoz vezethető vissza, ahol a frissen kifogott halakat gyakran nyársra húzva grillezték eladók a helyi piacokon. A \'balık\' törökül halat jelent, a kebab pedig a parázson sült ételeket. Ez az étel a török tengerparti régiók egyik ikonikus fogása, amely évszázadok óta része a gasztronómiának. Ahogy a hal pácolódik az olívaolajos-citromos fűszerkeverékben, már előrevetíti a nyár könnyed, friss ízvilágát. A konyhát átjárja a citrusos-fokhagymás illat, amely egyből étvágyat csinál. A tökéletes Balık Kebab titka a megfelelő pácidő és a grill hőmérsékletének kontrollja. Ne süsd túl a halat, mert akkor kiszárad – inkább csak épp addig, amíg omlós és enyhén aranybarna nem lesz. Ez az étel kiváló választás egy hétvégi grillpartira vagy könnyű mediterrán vacsorára. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, szórj rá friss kaprot is a tálaláskor!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Fehér húsú halfilé (pl. tőkehal, hekk)
1 db Piros kaliforniai paprika
1 db Zöld kaliforniai paprika
1 db Vöröshagyma
1 db Cukkini
2 ek. Citromlé
3 ek. Olívaolaj
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a halfilét, majd papírtörlővel itasd le róla a nedvességet. Vágd egyforma méretű, körülbelül 3 cm-es kockákra. Tipp: Egyenletes méretű darabokat vágj, hogy egyenletesen süljön.

    Használj szálkamentes halfilét a könnyebb fogyasztás érdekében. A lazac, a tonhal vagy a tőkehal is kiváló választás.

    2

    A paprikákat, cukkinit és a vöröshagymát vágd szintén 3 cm-es darabokra, hogy jól illeszkedjenek a nyársra. A hagymát lehetőleg rétegeire szedve használd.

    Válassz különböző színű paprikákat a szebb megjelenésért és a változatosabb ízvilágért.

    3

    Készítsd el a pácot: keverd össze az olívaolajat, citromlevet, reszelt fokhagymát, aprított petrezselymet, sót és borsot. Forgasd bele a halszeleteket, majd külön edényben a zöldségeket is. Hagyd őket pácolódni minimum 30 percig hűtőben.

    A pácba tehetsz egy kevés csípős paprikát is, ha szereted a pikáns ízeket. A hosszabb pácolási idő intenzívebb ízeket eredményez, de a halat ne pácold túl sokáig, mert megkeményedhet.

    4

    Áztasd be a fa nyársakat vízbe legalább 30 percre, hogy sütés közben ne égjenek meg. Ez fontos lépés, ha nem fém nyársat használsz.

    Ha nincs időd beáztatni a fanyársakat, használj fém nyársakat.

    5

    Fűzd fel a halat és a zöldségeket felváltva a nyársakra – például hal, paprika, hagyma, cukkini, és ismétlés. Ügyelj a színek váltakozására, hogy esztétikus legyen a tálalás.

    Ne fűzd túl szorosan a hozzávalókat a nyársra, hogy a hő egyenletesen járja át őket.

    6

    Melegítsd elő a grillt közepes hőfokra, vagy egy grillserpenyőt. Kend le egy kevés olajjal, majd helyezd rá a nyársakat. Süsd őket oldalanként kb. 3-4 percig, amíg a hal átsül és enyhén megpirul. Tipp: Ne forgasd túl sokszor, hogy ne törjön a hal.

    A hal akkor van átsülve, ha a húsa könnyen szétválik. Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert kiszáradhat.

    7

    Tálald az elkészült kebabot friss citromkarikákkal és petrezselyemmel megszórva. Friss salátával vagy bulgurral is kínálhatod.

    Kínálhatsz mellé fokhagymás mártogatóst vagy tzatzikit is.