Bambalouni tunéziai fánk tálalva

Bambalouni

A Bambalouni, vagyis a tunéziai fánk, Észak-Afrikában népszerű utcai csemege. Eredete évszázadokra nyúlik vissza, és különösen Sidi Bou Said városában vált híressé. A forró olajban aranybarnára sütött, porcukorral meghintett édesség tökéletes kávé vagy tea mellé. A kívül ropogós, belül puha textúrája teszi igazán különlegessé, miközben az édes, enyhén rágós tészta minden falatja egy kellemes utazás Tunézia ízei felé. Ha valaha Tunéziában jársz, biztosan találkozol vele az utcai árusoknál, ahol frissen sütve kínálják ezt a finomságot. Otthon is könnyen elkészítheted, és egy kis egzotikus hangulatot varázsolhatsz a konyhádba!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
500 ml Növényi olaj
100 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt. Fontos, hogy az élesztőt ne közvetlenül a sóval érintkeztesd, mert az gátolhatja az élesztő működését.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    2

    Fokozatosan adj hozzá langyos vizet, és keverd addig, amíg lágy, kissé ragacsos tésztát kapsz. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kevés vizet, ha túl ragacsos, kevés lisztet szórhatsz hozzá.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. A tészta állagának eltalálása kulcsfontosságú a bambalouni sikeréhez.

    3

    Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    A keléshez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg hely, tedd a tálat a sütőbe, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél fel, majd kapcsold ki.

    4

    Egy nagy serpenyőben hevíts fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes hőmérsékletre. Az olaj akkor megfelelő, ha egy kis darab tészta azonnal pezsegni kezd benne.

    Az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez használhatsz konyhai hőmérőt is. A megfelelő hőmérséklet 170-180°C.

    5

    Olajos kézzel csippents le egy kisebb darab tésztát, formázz belőle egy kis gombócot, majd az ujjaddal készíts egy lyukat a közepébe, hogy fánk formájú legyen.

    Az olajos kéz megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A lyuk a közepén segít, hogy a bambalouni egyenletesen süljön át.

    6

    Óvatosan helyezd az olajba a tésztát, és süsd mindkét oldalát aranybarnára, körülbelül 2-3 perc alatt oldalanként.

    Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert az olaj hőmérséklete leesik, és a bambalounik nem sülnek meg egyenletesen. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    7

    A megsült bambalounikat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd még melegen szórd meg porcukorral.

    A porcukor jobban tapad a meleg bambalounikra. Szórhatod fahéjas cukorral is.