Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt. Fontos, hogy az élesztőt ne közvetlenül a sóval érintkeztesd, mert az gátolhatja az élesztő működését.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon a tésztában.
Fokozatosan adj hozzá langyos vizet, és keverd addig, amíg lágy, kissé ragacsos tésztát kapsz. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kevés vizet, ha túl ragacsos, kevés lisztet szórhatsz hozzá.
A víz hőmérséklete nagyon fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. A tészta állagának eltalálása kulcsfontosságú a bambalouni sikeréhez.
Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
A keléshez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg hely, tedd a tálat a sütőbe, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél fel, majd kapcsold ki.
Egy nagy serpenyőben hevíts fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes hőmérsékletre. Az olaj akkor megfelelő, ha egy kis darab tészta azonnal pezsegni kezd benne.
Az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez használhatsz konyhai hőmérőt is. A megfelelő hőmérséklet 170-180°C.
Olajos kézzel csippents le egy kisebb darab tésztát, formázz belőle egy kis gombócot, majd az ujjaddal készíts egy lyukat a közepébe, hogy fánk formájú legyen.
Az olajos kéz megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A lyuk a közepén segít, hogy a bambalouni egyenletesen süljön át.
Óvatosan helyezd az olajba a tésztát, és süsd mindkét oldalát aranybarnára, körülbelül 2-3 perc alatt oldalanként.
Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert az olaj hőmérséklete leesik, és a bambalounik nem sülnek meg egyenletesen. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
A megsült bambalounikat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd még melegen szórd meg porcukorral.
A porcukor jobban tapad a meleg bambalounikra. Szórhatod fahéjas cukorral is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.