Készítsd el az alapot: keverd össze a kekszmorzsát az olvasztott vajjal, majd nyomkodd bele egy kapcsos tortaformába és tedd hűtőbe 30 percre.
A kekszmorzsához használj édes kekszet, például Győri Édest vagy Albert kekszet. A vajat ne forrósítsd meg, csak olvaszd fel.
Áztasd be a zselatinlapokat hideg vízbe 5 percre, hogy megpuhuljanak.
Fontos, hogy a zselatinlapokat egyesével tedd a vízbe, hogy ne ragadjanak össze.
Egy serpenyőben olvaszd meg a kristálycukrot közepes lángon, amíg aranybarna lesz, majd add hozzá a vajat és keverd el.
A cukrot ne kevergesd olvadás közben, csak a serpenyőt mozgasd. Ha a vaj hozzáadása után a karamell csomósodik, vedd le a tűzről és keverd addig, amíg sima nem lesz.
Öntsd hozzá a tejet és egy csipet sót, majd kevergesd, amíg sima karamellt nem kapsz. Hagyd kissé hűlni.
A tejet óvatosan öntsd a karamellhez, mert sisteregni fog. A só kiemeli a karamell édes ízét.
A zselatinlapokat nyomkodd ki, majd keverd a langyos karamellbe, hogy teljesen feloldódjanak.
A zselatint csak langyos karamellbe keverd, mert a forró karamell elveszítheti a zselésítő hatását.
Pépesítsd a banánokat, majd keverd össze a mascarponéval, a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A banánokat villával is pépesítheted, de a botmixerrel simább állagot kapsz. A mascarpone legyen hideg, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.
Verd fel a tejszínt kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a mascarponés-banános keverékbe.
A tejszín legyen nagyon hideg, amikor felvered, hogy kemény habot kapj. A mascarponés keveréket óvatosan forgasd bele, hogy a hab ne törjön össze.
Öntsd a karamellkrémet a mousse-ba, és óvatosan keverd el.
A karamellkrém legyen langyos, amikor a mousse-ba kevered, hogy ne olvadjon meg a tejszínhab.
Öntsd a mousse-t a kekszalapra, és egyengesd el a tetejét. Tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy megdermedjen.
A mousse-t egy spatula segítségével egyengesd el a kekszalapon. A hűtési idő legalább 4 óra, de a legjobb, ha egy éjszakán át hűtöd.
Díszítsd banánszeletekkel és extra karamellöntettel, majd szeletelve tálald!
A banánokat közvetlenül tálalás előtt szeleteld fel, hogy ne barnuljanak meg. A karamellöntethez használhatsz bolti vagy házi készítésűt is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.