Banános-karamell mousse torta lágy tejszínes krémmel

Banános-karamell mousse torta

A mousse torták a francia cukrászat egyik legismertebb és legkifinomultabb édességei közé tartoznak. A banán és a karamell párosítása egy különleges, gazdag ízvilágot hoz létre, amely egyszerre édes és lágyan fűszeres. Ez a torta könnyed textúrájával és hűsítő, habos állagával tökéletes választás nyári napokra vagy ünnepi alkalmakra. A karamell öntet intenzív íze és a friss banánszeletek teszik igazán ellenállhatatlanná ezt a desszertet.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 35 perc
3800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
200 g Kekszmorzsa
80 g Olvasztott vaj
3 db Banán
500 ml Tejszín
250 g Mascarpone
80 g Porcukor
6 db Zselatinlap
150 g Kristálycukor
50 g Vaj
100 ml Tej
1 cs. Vaníliás cukor
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd el az alapot: keverd össze a kekszmorzsát az olvasztott vajjal, majd nyomkodd bele egy kapcsos tortaformába és tedd hűtőbe 30 percre.

    A kekszmorzsához használj édes kekszet, például Győri Édest vagy Albert kekszet. A vajat ne forrósítsd meg, csak olvaszd fel.

    2

    Áztasd be a zselatinlapokat hideg vízbe 5 percre, hogy megpuhuljanak.

    Fontos, hogy a zselatinlapokat egyesével tedd a vízbe, hogy ne ragadjanak össze.

    3

    Egy serpenyőben olvaszd meg a kristálycukrot közepes lángon, amíg aranybarna lesz, majd add hozzá a vajat és keverd el.

    A cukrot ne kevergesd olvadás közben, csak a serpenyőt mozgasd. Ha a vaj hozzáadása után a karamell csomósodik, vedd le a tűzről és keverd addig, amíg sima nem lesz.

    4

    Öntsd hozzá a tejet és egy csipet sót, majd kevergesd, amíg sima karamellt nem kapsz. Hagyd kissé hűlni.

    A tejet óvatosan öntsd a karamellhez, mert sisteregni fog. A só kiemeli a karamell édes ízét.

    5

    A zselatinlapokat nyomkodd ki, majd keverd a langyos karamellbe, hogy teljesen feloldódjanak.

    A zselatint csak langyos karamellbe keverd, mert a forró karamell elveszítheti a zselésítő hatását.

    6

    Pépesítsd a banánokat, majd keverd össze a mascarponéval, a porcukorral és a vaníliás cukorral.

    A banánokat villával is pépesítheted, de a botmixerrel simább állagot kapsz. A mascarpone legyen hideg, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.

    7

    Verd fel a tejszínt kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a mascarponés-banános keverékbe.

    A tejszín legyen nagyon hideg, amikor felvered, hogy kemény habot kapj. A mascarponés keveréket óvatosan forgasd bele, hogy a hab ne törjön össze.

    8

    Öntsd a karamellkrémet a mousse-ba, és óvatosan keverd el.

    A karamellkrém legyen langyos, amikor a mousse-ba kevered, hogy ne olvadjon meg a tejszínhab.

    9

    Öntsd a mousse-t a kekszalapra, és egyengesd el a tetejét. Tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy megdermedjen.

    A mousse-t egy spatula segítségével egyengesd el a kekszalapon. A hűtési idő legalább 4 óra, de a legjobb, ha egy éjszakán át hűtöd.

    10

    Díszítsd banánszeletekkel és extra karamellöntettel, majd szeletelve tálald!

    A banánokat közvetlenül tálalás előtt szeleteld fel, hogy ne barnuljanak meg. A karamellöntethez használhatsz bolti vagy házi készítésűt is.