Bánh rán vietnámi szezámmagos fánk vörösbab töltelékkel

Bánh rán

A Bánh rán egy népszerű vietnámi desszert, amelyet gyakran utcai árusoknál lehet megtalálni. A kívül ropogós, szezámmagos tészta belsejében édes vörösbab paszta rejtőzik, amely tökéletesen kiegészíti az enyhén édeskés tésztát. A Bánh rán két változatban létezik: az egyik üreges belsejű, míg a másik sűrű vörösbab tölteléket tartalmaz. A sült édesség a kínai Jian Dui fánkból származik, de a vietnámi változat kissé könnyebb és kevésbé olajos. A tökéletes Bánh rán elkészítésének titka a megfelelő sütési hőmérséklet: alacsony hőfokon kezdve, majd fokozatosan emelve a hőmérsékletet, hogy kívül ropogós, belül pedig puha és tökéletes állagú legyen.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
200 g Rizsliszt
50 g Búzaliszt
50 g Cukor
5 g Sütőpor
150 ml Kókusztej
50 ml Víz
50 g Szezámmag
200 g Vörösbab paszta
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a rizslisztet, búzalisztet, cukrot és sütőport. Ez adja meg a tészta alapját.

    A sütőport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tészta.

    2

    Fokozatosan add hozzá a kókusztejet és a vizet, majd keverd addig, amíg lágy, könnyen formázható tésztát kapsz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés rizslisztet.

    A folyadékot lassan adagold, hogy a tészta ne legyen túl híg. A rizsliszt segít a tészta állagának beállításában.

    3

    Tedd félre a tésztát pihentetni kb. 30 percre, hogy a hozzávalók jól összeérjenek.

    A pihentetés alatt a liszt jobban felszívja a folyadékot, így a tészta könnyebben kezelhető lesz.

    4

    Oszd a tésztát egyenlő részekre, majd lapítsd ki mindegyiket, és a közepére helyezz egy kis adag vörösbab pasztát.

    A tésztát lisztezett felületen könnyebb formázni. A töltelék mennyisége ne legyen túl sok, hogy a golyókat könnyen le lehessen zárni.

    5

    Zárd össze a tésztát, és formázz belőle egy kis golyót. Győződj meg róla, hogy a töltelék teljesen be van zárva.

    A golyókat alaposan zárd le, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki.

    6

    Hempergesd meg a golyókat szezámmagban, hogy egyenletesen befedje őket.

    A szezámmagot finoman nyomkodd a tésztába, hogy sütés közben ne potyogjon le.

    7

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat kb. 160°C-ra. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a tészta kívül gyorsan megbarnulhat, de belül nyers maradhat.

    Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzésére. Ha nincs hőmérőd, dobd az olajba egy kis darab tésztát. Ha lassan barnul, akkor megfelelő a hőmérséklet.

    8

    Süsd a golyókat lassan, folyamatosan forgatva őket, hogy egyenletesen aranybarnák és ropogósak legyenek. Ez kb. 5-7 percet vesz igénybe.

    A folyamatos forgatás biztosítja, hogy a golyók minden oldala egyenletesen süljön meg.

    9

    Papírtörlőre szedd ki a kisült golyókat, hogy a felesleges olajat felitassák.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a sütemények kevésbé lesznek zsírosak.

    10

    Azonnal tálald, vagy hagyd kihűlni és fogyaszd később!

    Frissen a legfinomabb, de szobahőmérsékleten is élvezhető.