Frissen sült skót bannock laposkenyér

Bannock - Skót laposkenyér

A bannock egy tradicionális skót laposkenyér, amelyet évszázadok óta fogyasztanak az Egyesült Királyságban és Észak-Amerikában. Eredetileg kőlapokon sütötték, majd később serpenyőben vagy sütőben is elterjedt. Egyszerű összetevőkből készül, és gyakran fogyasztják reggelire vagy tea mellé. A bannockot különböző módon variálják: lehet sós vagy édes, valamint dúsítható szárított gyümölcsökkel vagy magvakkal is. Frissen sütve a legfinomabb, és kiválóan illik vajjal, mézzel vagy lekvárral.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 22 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Búzaliszt
100 g Zabpehelyliszt
10 g Sütőpor
5 g
50 g Vaj vagy zsír
200 ml Víz vagy tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a zabpehelylisztet, a sütőport és a sót.

    Ha nincs zabpehelyliszted, egyszerűen daráld finomra a zabpelyhet egy konyhai robotgépben.

    2

    Morzsold bele a vajat vagy zsírt a száraz hozzávalókhoz, amíg morzsás állagot nem kapsz.

    A vaj legyen hideg, hogy könnyen morzsolható legyen. A zsiradék típusa befolyásolja a végeredményt: a vaj gazdagabb ízt ad, a zsír pedig ropogósabb textúrát.

    3

    Fokozatosan öntsd hozzá a vizet vagy tejet, és keverd össze, amíg lágy tésztát nem kapsz.

    A víz vagy tej hőmérséklete nem lényeges, de a hideg folyadék lassabban olvasztja a zsiradékot, ami előnyös lehet.

    4

    Lisztezett felületen gyúrd át a tésztát néhány percig, majd formázd kb. 2 cm vastag körlappá.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert kemény lehet a kész kenyér. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.

    5

    Melegíts fel egy száraz serpenyőt közepes lángon, és helyezd bele a tésztát.

    A serpenyő legyen jól felforrósodva, de ne égesd meg a tésztát.

    6

    Süsd a bannockot kb. 5-7 percig az egyik oldalon, amíg aranybarna nem lesz, majd fordítsd meg és süsd további 5 percig.

    Ha a tészta túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a lángot.

    7

    Ha vastagabb bannockot készítesz, csökkentsd a hőmérsékletet és süsd hosszabb ideig, hogy a belseje is jól átsüljön.

    A vastagabb bannockot sütőben is befejezheted, ha a serpenyőben már megpirult a külseje, de a belseje még nyers.

    8

    Hagyd kissé hűlni, majd szeleteld és tálald vajjal, lekvárral vagy mézzel.

    A bannock frissen a legfinomabb, de másnap is fogyasztható. Meg is piríthatod, hogy újra ropogós legyen.