Bao tĂ©sztĂĄk sĂŒlt garnĂ©lĂĄval, gƑzölve, egyszerƱ tĂĄlalĂĄs

Bao sĂŒlt garnĂ©lĂĄval

A bao a kĂ­nai konyha egyik legismertebb Ă©tke, melyet mĂĄr Ă©vszĂĄzadok Ăłta kĂ©szĂ­tenek. Az Ă©telek közĂ©ppontjĂĄban mindig a gƑzölĂ©s ĂĄll, ami a tĂ©sztĂĄt könnyƱvĂ© Ă©s lĂ©giesebbĂ© teszi. A garnĂ©lĂĄs vĂĄltozat kĂŒlönleges Ă©s Ă­nycsiklandĂł tengeri Ă©telt kĂ­nĂĄl, amely könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ Ă©s tele van gazdag Ă­zekkel.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 Ăłra 10 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g Liszt
⭕ 10 g ÉlesztƑ
⭕ 30 g Cukor
⭕ 250 ml Meleg víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 2 ek. Olaj
⭕ 100 ml Tej
⭕ 400 g GarnĂ©larĂĄk
⭕ 2 ek. Hoisin szósz
⭕ 2 db Hagymák
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 ek. Szójaszósz

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vĂ­zben oldd fel a cukrot Ă©s az Ă©lesztƑt, majd hagyd ĂĄllni 5-10 percig, hogy az Ă©lesztƑ felhabosodjon.

    A vĂ­z hƑmĂ©rsĂ©klete fontos, ha tĂșl forrĂł, elpusztĂ­thatja az Ă©lesztƑt. A megfelelƑ hƑmĂ©rsĂ©klet körĂŒlbelĂŒl 35-40°C.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet Ă©s a sĂłt. Add hozzĂĄ az Ă©lesztƑs keverĂ©ket, a tejet, Ă©s kezd el összegyĂșrni a tĂ©sztĂĄt.

    Ne hagyd, hogy a tĂ©szta tĂșl ragacsos legyen. Ha szĂŒksĂ©ges, szĂłrj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet, de ĂŒgyelj rĂĄ, hogy ne legyen tĂșl kemĂ©ny!

    3

    MiutĂĄn a tĂ©szta kezd összeĂĄllni, add hozzĂĄ az olajat, Ă©s folytasd a gyĂșrĂĄst, amĂ­g a tĂ©szta sima Ă©s rugalmas lesz. Ez körĂŒlbelĂŒl 10 percet vesz igĂ©nybe.

    Ha van kenyĂ©rsĂŒtƑ gĂ©ped, akkor könnyen Ă©s gyorsan elĂ©rheted a kĂ­vĂĄnt ĂĄllagot.

    4

    Hagyd pihenni a tĂ©sztĂĄt egy konyharuhĂĄval letakarva körĂŒlbelĂŒl 1 ĂłrĂĄn keresztĂŒl meleg helyen, hogy megkeljen.

    A pihenĂ©s utĂĄn a tĂ©szta könnyebben formĂĄzhatĂł, Ă©s puhĂĄbb lesz sĂŒtĂ©s utĂĄn.

    5

    Miközben a tĂ©szta pihen, kĂ©szĂ­tsd el a garnĂ©lĂĄt. A garnĂ©lĂĄkat tisztĂ­tsd meg Ă©s sĂŒsd meg egy serpenyƑben, olajon, amĂ­g megpirulnak Ă©s ĂĄtsĂŒlnek.

    Ne sĂŒsd tĂșl a garnĂ©lĂĄt, mert akkor gumiszerƱvĂ© vĂĄlik. Amikor mĂĄr rĂłzsaszĂ­nƱek, kĂ©szen ĂĄllnak!

    6

    A sĂŒlt garnĂ©lĂĄkhoz adj hozzĂĄ aprĂłra vĂĄgott hagymĂĄt, fokhagymĂĄt, hoisin szĂłszt Ă©s szĂłjaszĂłszt, majd keverd össze jĂłl, hogy egy Ă­zes töltelĂ©k alakuljon ki.

    A szĂłjaszĂłsz sĂłs, szĂłval figyelj arra, hogy ne tegyĂ©l bele tĂșl sokat!

    7

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 8 egyenlƑ rĂ©szre, Ă©s formĂĄlj belƑlĂŒk kis golyĂłkat. Majd lapĂ­tsd ki Ƒket korongokkĂĄ.

    A tĂ©szta ne legyen tĂșl vĂ©kony, hogy megtartja a töltelĂ©ket a gƑzölĂ©s közben.

    8

    Helyezd a tĂ©szta közepĂ©re a garnĂ©lĂĄs töltelĂ©ket, Ă©s formĂĄzd a bao-t, ĂŒgyelve arra, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjon.

    Hasznålj egy kis vizet a tészta széleinek összenyomåsåhoz, hogy biztosan jól zåródjon.

    9

    Helyezd a bao-kat gƑzölƑ kosĂĄrba, takard le Ƒket, Ă©s hagyd Ƒket ismĂ©t kelni körĂŒlbelĂŒl 30 percig.

    A pihenĂ©s segĂ­t abban, hogy a tĂ©szta finom, puha legyen gƑzölĂ©s utĂĄn.

    10

    Közben forralj vizet egy nagy fazĂ©kban, Ă©s amikor a vĂ­z felforrt, helyezd a bao-kat a gƑzölƑ kosĂĄrba. GƑzöld Ƒket 15-20 percig.

    Ne emeld fel a fedelet gƑzölĂ©s közben, mert a gƑz elillan, Ă©s a tĂ©szta nem fog megemelkedni megfelelƑen.

    11

    Amikor a bao-k kĂ©szre sĂŒltek, vedd Ƒket le a gƑzölƑ kosĂĄrbĂłl, Ă©s tĂĄlald melegen.

    A bao-k a legjobban frissen fogyaszthatĂłk, de Ășjra gƑzölhetƑk, ha szĂŒksĂ©ges.