Készítsd elő a száraz hozzávalókat: szitáld össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és élesztőt egy nagy tálba. Ez biztosítja, hogy ne maradjanak csomók, és egyenletesen elkeveredjenek.
A szitálás levegősebbé teszi a tésztát, így puhább lesz a bao állaga.
Langyosítsd meg a tejet és a vizet (ne legyen forró!), majd add hozzá az olajat. Öntsd ezt a folyadékot a lisztes keverékhez, és kezdd el összekeverni fakanállal vagy kézzel.
Ha túl meleg a folyadék, az elpusztíthatja az élesztőt – ellenőrizd ujjheggyel!
Gyúrd a tésztát 8-10 percig, míg sima és rugalmas lesz. Ezután takard le egy tiszta konyharuhával, és keleszd meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nem nő.
Ha hűvös a konyha, melegítsd elő a sütőt 50°C-ra, kapcsold ki, és ott keleszd a tésztát.
Ha megkelt, borítsd lisztezett felületre, nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, majd szaggass belőle köröket (kb. 8-10 cm átmérő). Kend meg a tetejüket vékonyan olajjal, majd hajtsd félbe őket úgy, hogy ne tapadjanak össze.
Használj egy darab sütőpapírt a hajtás közé, hogy biztosan nyitható maradjon a bao.
Helyezd a formázott tésztákat sütőpapírra, és pihentesd őket még 30 percig. Ez segít, hogy a gőzölés során szépen megemelkedjenek.
Pihentetés közben takard le nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
Forralj vizet egy lábasban, helyezz fölé bambusz- vagy fémgőzölőt. Gőzöld a bao-kat 8-10 percig fedő alatt, ne nyisd ki közben, mert összeeshetnek!
Tegyél sütőpapírt minden bao alá, hogy ne ragadjanak le a gőzölő rácshoz.
Amíg a tészták gőzölődnek, szeleteld fel vékonyra a sült sonkát és az uborkát. A sonkát serpenyőben kissé meg is piríthatod, ha intenzívebb ízt szeretnél.
Az uborkát gyufaszálra vágva friss, ropogós kontrasztot ad a puha bao-hoz.
A kész, puha bao-kat óvatosan nyisd szét, és töltsd meg sült sonkával és uborkával. Azonnal tálald, frissen a legfinomabb!
A töltés előtt érdemes a bao-k belsejét is megkenni szójaszósszal vagy hoisin szósszal az extra ízért.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.