Frissen gőzölt kínai baozi töltött gombóc

Baozi - Kínai töltött gőzgombóc

A baozi egy hagyományos kínai töltött gőzgombóc, amelyet már évszázadok óta fogyasztanak. A legenda szerint Zhuge Liang hadvezér készíttette először, hogy a katonák számára tartalmas és hordozható étel legyen. A baozi puha, édes ízű tésztája tökéletesen harmonizál a húsos vagy zöldséges töltelékkel. Kínában és más ázsiai országokban utcai ételként is népszerű, és számos variációja létezik, édes és sós változatokban egyaránt.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
400 g Búzaliszt
200 ml Víz
7 g Száraz élesztő
20 g Kristálycukor
5 g
10 ml Olaj
250 g Darált sertéshús
100 g Aprított káposzta
30 g Zöldhagyma (apróra vágva)
20 ml Szójaszósz
10 g Gyömbér (reszelve)
10 g Fokhagyma (aprítva)
10 ml Szezámolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha nem habosodik fel az élesztő, valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A lisztet itt is érdemes átszitálni.

    3

    Add hozzá az élesztős vizet és az olajat, majd keverd össze és kezd el dagasztani a tésztát.

    Az olaj segít, hogy a tészta rugalmasabb legyen.

    4

    Dagaszd a tésztát 10-12 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    A dagasztás kulcsfontosságú a baozi sikeréhez. Addig dagaszd, amíg a tészta elválik az edény falától és a kezedtől.

    5

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    A meleg hely segíti az élesztő munkáját. Ha nincs meleg helyed, tedd a tálat egy langyos vízzel teli edénybe.

    6

    Ezalatt készítsd el a tölteléket: egy tálban keverd össze a darált húst, a káposztát, a zöldhagymát, a szójaszószt, a gyömbért, a fokhagymát és a szezámolajat.

    A töltelék ízlés szerint variálható. Használhatsz más zöldségeket, gombát, vagy akár tofu-t is.

    7

    Oszd a megkelt tésztát 10 egyenlő részre, majd formázz belőlük kis lapokat (kb. 10 cm átmérőjű).

    A lapokat nyújtsd vékonyra, de a közepük legyen vastagabb, hogy elbírja a tölteléket.

    8

    Helyezz egy kanál tölteléket a tészta közepére, majd óvatosan hajtsd össze a széleket, és csípd össze a tetején, hogy zárt gombócot kapj.

    A gombócokat alaposan zárd le, hogy a töltelék ne folyjon ki gőzölés közben.

    9

    Helyezd a gombócokat sütőpapírra, majd fedd le, és hagyd kelni további 15-20 percig.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a gombócok még levegősebbek legyenek.

    10

    Készíts elő egy gőzölőt, forralj vizet, majd helyezd bele a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze.

    A gombócok alá tegyél sütőpapírt vagy kínai kel levelet, hogy ne ragadjanak le a gőzölő aljára.

    11

    Gőzöld a gombócokat 15 percig, majd kapcsold le a hőt, és hagyd pihenni a fedő alatt még 5 percig.

    Fontos, hogy a gőzölés után ne vedd le azonnal a fedőt, mert a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt a gombócok összeeshetnek.

    12

    Tálald melegen, szójaszósszal vagy más mártogatóssal.

    A baozi remekül illik a csípős szószokhoz is.