Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha nem habosodik fel az élesztő, valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
A lisztet itt is érdemes átszitálni.
Add hozzá az élesztős vizet és az olajat, majd keverd össze és kezd el dagasztani a tésztát.
Az olaj segít, hogy a tészta rugalmasabb legyen.
Dagaszd a tésztát 10-12 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A dagasztás kulcsfontosságú a baozi sikeréhez. Addig dagaszd, amíg a tészta elválik az edény falától és a kezedtől.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
A meleg hely segíti az élesztő munkáját. Ha nincs meleg helyed, tedd a tálat egy langyos vízzel teli edénybe.
Ezalatt készítsd el a tölteléket: egy tálban keverd össze a darált húst, a káposztát, a zöldhagymát, a szójaszószt, a gyömbért, a fokhagymát és a szezámolajat.
A töltelék ízlés szerint variálható. Használhatsz más zöldségeket, gombát, vagy akár tofu-t is.
Oszd a megkelt tésztát 10 egyenlő részre, majd formázz belőlük kis lapokat (kb. 10 cm átmérőjű).
A lapokat nyújtsd vékonyra, de a közepük legyen vastagabb, hogy elbírja a tölteléket.
Helyezz egy kanál tölteléket a tészta közepére, majd óvatosan hajtsd össze a széleket, és csípd össze a tetején, hogy zárt gombócot kapj.
A gombócokat alaposan zárd le, hogy a töltelék ne folyjon ki gőzölés közben.
Helyezd a gombócokat sütőpapírra, majd fedd le, és hagyd kelni további 15-20 percig.
Ez a második kelesztés segít, hogy a gombócok még levegősebbek legyenek.
Készíts elő egy gőzölőt, forralj vizet, majd helyezd bele a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze.
A gombócok alá tegyél sütőpapírt vagy kínai kel levelet, hogy ne ragadjanak le a gőzölő aljára.
Gőzöld a gombócokat 15 percig, majd kapcsold le a hőt, és hagyd pihenni a fedő alatt még 5 percig.
Fontos, hogy a gőzölés után ne vedd le azonnal a fedőt, mert a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt a gombócok összeeshetnek.
Tálald melegen, szójaszósszal vagy más mártogatóssal.
A baozi remekül illik a csípős szószokhoz is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.