Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A lisztet szitáld át, hogy a tészta könnyebb legyen.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezedtől. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk kemény lesz.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A tésztát meleg helyen, huzattól védve keleszd. A sütőt is előmelegítheted alacsony hőfokon, majd kikapcsolhatod és betolhatod a tésztát.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánkok nem lesznek elég puhák.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét folyamatosan ellenőrizd, mert ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, megégnek.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
A fánkokat ne süsd túl sötétre, mert akkor szárazak lesznek.
Töltsd meg a fánkok belsejét baracklekvárral egy habzsák segítségével.
Ha nincs habzsákod, használhatsz egy kiskanalat is a töltéshez.
Szitálj porcukrot a fánkok tetejére, és díszítsd friss barackdarabokkal.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd a fánkokra, így nem olvad el.
Tálald frissen, hogy a barackos töltelék és a fánk puhasága tökéletes harmóniában érvényesüljön.
A frissen sült fánk a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is fogyasztható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.