Bárányhúsos burek tálalva

Bárányhúsos burek

A bárányhúsos burek a Balkán gasztronómiájának egyik különleges fogása, amely a török idők óta szerves része a térség ételkultúrájának. A burek a 15. században jelent meg a Balkánon, amikor az Oszmán Birodalom elhozta saját töltött tésztás ételeit. A bárányhús különösen népszerű volt vidéki és vallási ünnepeken, így nem csoda, hogy ez a változat is meghonosodott. A bárányhúsos burek titka a minőségi darált bárányhúsban és a finoman fűszerezett, szaftos töltelékben rejlik. A kömény különleges aromát ad az ételnek, míg a víz hozzáadása biztosítja, hogy ne legyen száraz a belseje. Fontos, hogy a réteslapokat egyenként olajozd meg, így lesz réteges és ropogós a külseje. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a bárányhúsos burek lassan elkészül. Ez az étel tökéletes választás családi összejövetelekre, ünnepi vacsorákra, vagy ha igazán különleges fogással szeretnéd meglepni vendégeidet.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Réteslap
500 g Darált bárányhús
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk. Őrölt kömény
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
100 ml Víz
150 g Joghurt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Tisztítás után késsel vagy aprítóval dolgozz, hogy gyorsan kész legyél.

    A hagymát apróra vágd, hogy egyenletesen eloszoljon a töltelékben és ne maradjanak nagy darabok.

    2

    Egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és pirítsd 4-5 percig, amíg áttetszővé válik.

    Ne pirítsd túl a hagymát, mert megéghet és keserű ízt adhat a tölteléknek.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, majd a darált bárányhúst is. Pirítsd nagy lángon, amíg meg nem barnul, kb. 10 perc. Keverd hozzá a sót, borsot és köményt.

    A húst nagy lángon pirítsd, hogy ne főjön, hanem barnuljon. A fűszereket a hús pirítása után add hozzá, hogy jobban kihozzák az ízüket.

    4

    Adj a húshoz 100 ml vizet, keverd el, és párold még 5 percig. Ez segít, hogy szaftos legyen a töltelék és ne száradjon ki sütés közben.

    A vizet fokozatosan adagold, és figyelj, hogy ne legyen túl híg a töltelék.

    5

    Fektess ki egy réteslapot egy tiszta konyharuhára, és kend meg olívaolajjal. Rétegezd rá a többi lapot ugyanígy. Használhatsz ecsetet a kenéshez a jobb eredményért.

    A konyharuha segít feltekerni a burekot. Az olívaolajjal való kenés biztosítja, hogy a rétegek ne ragadjanak össze és a tészta ropogós legyen.

    6

    A tölteléket hosszában helyezd el a tésztán, majd szorosan tekerd fel, mint egy bejglit. Ismételd meg még egyszer, hogy két tekercset kapj.

    A tölteléket egyenletesen oszlasd el a tésztán, és szorosan tekerd fel, hogy ne maradjon levegő a tekercsben.

    7

    Helyezd a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg a tetejüket is olívaolajjal, hogy ropogós legyen a végeredmény.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a burek leragadjon a tepsire. Az olívaolajjal való kenés biztosítja a ropogós, aranybarna színt.

    8

    Süsd 180°C-on előmelegített sütőben 30-35 percig, amíg aranybarnára sül. Tipp: A végén 2 perc grillezéssel még ropogósabbá teheted a tetejét.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő lehet. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Tálald melegen, mellé kínálj joghurtot frissítő mártogatósként. Kiváló akár főételként, akár vendégváró falatként.

    A joghurtot ízesítheted fokhagymával, friss fűszernövényekkel vagy egy kevés citromlével.