Egy közepes lábosban keverd össze a tejet, tejszínt, cukrot, sót és vaníliakivonatot. Lassú tűzön melegítsd fel, de ne forrald fel.
A lassú tűz segít elkerülni, hogy a tej leégjen. A só kiemeli az édes ízeket, ne hagyd ki.
Közben egy külön tálban verd fel a tojássárgákat. Folyamatos keverés mellett lassan adj hozzá egy merőkanál meleg tejes keveréket, hogy a tojások hőmérséklete fokozatosan emelkedjen.
Ez a temperálás nagyon fontos, hogy a tojások ne főjenek meg a forró tejes keveréktől. Keverd folyamatosan, hogy egyenletesen melegedjenek.
Öntsd vissza a tojásos keveréket a lábosba, majd alacsony lángon keverd folyamatosan, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát. Ez körülbelül 5-7 percig tart.
Vigyázz, hogy ne forrald fel a krémet, mert akkor összeugrik. A kanálpróba a legjobb módszer a sűrűség ellenőrzésére.
Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, majd hagyd kihűlni szobahőmérsékleten, mielőtt legalább 4 órára (vagy egy éjszakára) a hűtőbe teszed.
A szűrés eltávolítja az esetleges darabokat, így a fagylalt simább lesz. A hűtés elengedhetetlen a megfelelő állag eléréséhez.
A lehűtött krémet oszd két részre. Az egyik marad vaníliás, a másikhoz keverd hozzá a kakaóport és az olvasztott étcsokoládét, hogy csokoládéalapot kapj.
A kakaóport és az étcsokoládét alaposan keverd el, hogy ne maradjanak csomók a csokoládés alapban. Használj jó minőségű kakaóport és étcsokoládét a legjobb íz érdekében.
A két különböző alapot öntsd a fagylaltgépbe külön-külön, és a gyártó utasításai szerint készítsd el a fagylaltot.
Fontos, hogy külön készítsd el a kétféle fagylaltot, hogy a rétegezés során megmaradjon a különbség a színek és ízek között.
Rétegezd a kész vaníliás és csokoládés fagylaltot egy légmentesen zárható edénybe, közben csorgasd bele a karamellszószt, hogy márványos hatást kapjon.
A karamellszószt óvatosan csorgasd bele, hogy ne keveredjen túlságosan a fagylaltokkal. Használhatsz bolti karamellszószt, de a házi készítésű még finomabb.
Tedd a fagylaltot a fagyasztóba legalább 2 órára, hogy megfelelő állagot kapjon.
Ez a fagyasztási idő segít a fagylaltnak a tökéletes állag elérésében. Ha van rá lehetőséged, használj fém edényt, mert az jobban tartja a hideget.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.