A paradicsomokat mosd meg, majd vágd negyedekre. Ha szeretnéd, lehúzhatod a héjukat forró vízben való blansírozással.
A paradicsom héjának eltávolítása simább, krémesebb levest eredményez. A blansírozáshoz vágj egy X-et a paradicsom aljára, dobd forró vízbe 30 másodpercre, majd tedd jeges vízbe. A héja könnyen lehúzható.
Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
A hagymát és fokhagymát apróra vágd, hogy egyenletesen süljenek meg és ne maradjanak darabosak a levesben.
Egy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg benne a hagymát és a fokhagymát közepes lángon, amíg üveges nem lesz.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserűvé teszi a levest.
Add hozzá a paradicsomokat, és főzd 10 percig, hogy levet engedjenek és megpuhuljanak.
Ha nincs friss paradicsomod, használhatsz konzerv paradicsomot is (hámozott, darabolt).
Öntsd fel a zöldségalaplével, és főzd további 10 percig közepes lángon.
A zöldségalaplé helyett használhatsz csirkealaplevet is a gazdagabb ízért.
Adj hozzá sót, borsot és egy kevés cukrot, hogy ellensúlyozd a paradicsom savasságát.
A cukor helyett használhatsz egy csipetnyi szódabikarbónát is a savasság csökkentésére.
Egy botmixer segítségével pürésítsd a levest, amíg teljesen sima állagú nem lesz.
Legyél óvatos a forró leves pürésítésekor, nehogy fröcsköljön! Kezdd alacsony fokozaton.
Öntsd hozzá a tejszínt, majd keverd jól össze, és forrald még 2-3 percig alacsony lángon.
A tejszín helyett használhatsz növényi tejszínt is a vegán verzióhoz.
A friss bazsalikomleveleket tépkedd kisebb darabokra, majd keverd bele a levesbe tálalás előtt.
A bazsalikomot ne főzd, mert elveszíti az aromáját. Csak tálalás előtt add hozzá.
Tálald melegen pirított kenyérkockákkal vagy reszelt parmezánnal.
Egy kanálka tejszínnel vagy tejföllel is gazdagíthatod a levest tálaláskor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.