A hagymát és fokhagymát aprítsd fel. A zöldborsót, ha fagyasztott, engedd fel szobahőmérsékleten. Tipp: a zöld szín megőrzése érdekében a főzés végén rövid ideig forraljuk csak a borsót.
A hagymát apróra vágd, így egyenletesebben fog megpuhulni és nem lesznek benne nagy darabok a levesben.
Egy nagy lábasban olvaszd meg a vajat, majd párold üvegesre a vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd további 1 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.
A vajat helyettesítheted olívaolajjal, ha vegán verziót szeretnél készíteni, vagy ha nincs otthon vaj.
Add hozzá a zöldborsót, és keverd át alaposan. Öntsd fel az alaplével, majd forrald fel, és főzd kb. 10-12 percig, amíg a borsó megpuhul, de még megőrzi élénk színét.
Ha nincs alapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal gazdagabb ízt ad a levesnek. A zöldborsó főzési ideje függ a borsó fajtájától és frissességétől, ezért érdemes kóstolni.
Vedd le a tűzről, majd botmixerrel turmixold teljesen simára. Ha különösen selymes levest szeretnél, szűrd át finom szűrőn.
A turmixolásnál figyelj, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet, de ebben az esetben hagyd kicsit hűlni a levest, mielőtt beleteszed.
Keverd bele a tejszínt és az apróra vágott friss bazsalikomot. Ízesítsd sóval, borssal, majd tedd vissza a tűzre, és főzd még 2-3 percig alacsony lángon. Ne forrald túl.
A tejszíntől a leves krémesebb lesz. Ha laktózmentes verziót szeretnél, használj növényi tejszínt.
Tálald forrón, tetején egy kevés tejszínnel és aprított bazsalikommal díszítve. Pirított kenyérkockákkal vagy parmezánforgáccsal is kínálható.
A leves mellé kínálhatsz pirított magokat is, például tökmagot vagy napraforgómagot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.