Bazsalikomos zöldborsókrémleves tálalva

Bazsalikomos zöldborsókrémleves

A zöldborsó az egyik legkedveltebb tavaszi zöldség, amely szinte minden formában jól szerepel, de különösen krémlevesként hozza ki üde, édeskés ízét. A bazsalikom mediterrán frissessége tökéletesen illik hozzá, és izgalmasan kiegészíti a zöldborsó természetes édességét. Ez a recept a könnyed, mégis laktató fogások közé tartozik, ideális ebédre vagy vacsorára. A vajon párolt hagyma és fokhagyma alapot ad az ízmélységnek, míg a tejszín lágyítja és selymesebbé teszi az állagot. A bazsalikomot a főzés végén adjuk hozzá, hogy megtartsa friss, aromás karakterét. A leves jól variálható, például mentával vagy reszelt citromhéjjal is ízesíthető. Amikor a zöldborsó élénk színe és a bazsalikom illata találkozik a gőzölgő tányérból, az ember szinte érzi a tavasz frissességét. Ha különlegesebbé szeretnéd tenni, kínáld pirított magvakkal vagy parmezánforgácsokkal – de már önmagában is tökéletes.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
30 g Vaj
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
500 g Zöldborsó
900 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 ek. Friss bazsalikom
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymát és fokhagymát aprítsd fel. A zöldborsót, ha fagyasztott, engedd fel szobahőmérsékleten. Tipp: a zöld szín megőrzése érdekében a főzés végén rövid ideig forraljuk csak a borsót.

    A hagymát apróra vágd, így egyenletesebben fog megpuhulni és nem lesznek benne nagy darabok a levesben.

    2

    Egy nagy lábasban olvaszd meg a vajat, majd párold üvegesre a vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd további 1 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.

    A vajat helyettesítheted olívaolajjal, ha vegán verziót szeretnél készíteni, vagy ha nincs otthon vaj.

    3

    Add hozzá a zöldborsót, és keverd át alaposan. Öntsd fel az alaplével, majd forrald fel, és főzd kb. 10-12 percig, amíg a borsó megpuhul, de még megőrzi élénk színét.

    Ha nincs alapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal gazdagabb ízt ad a levesnek. A zöldborsó főzési ideje függ a borsó fajtájától és frissességétől, ezért érdemes kóstolni.

    4

    Vedd le a tűzről, majd botmixerrel turmixold teljesen simára. Ha különösen selymes levest szeretnél, szűrd át finom szűrőn.

    A turmixolásnál figyelj, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet, de ebben az esetben hagyd kicsit hűlni a levest, mielőtt beleteszed.

    5

    Keverd bele a tejszínt és az apróra vágott friss bazsalikomot. Ízesítsd sóval, borssal, majd tedd vissza a tűzre, és főzd még 2-3 percig alacsony lángon. Ne forrald túl.

    A tejszíntől a leves krémesebb lesz. Ha laktózmentes verziót szeretnél, használj növényi tejszínt.

    6

    Tálald forrón, tetején egy kevés tejszínnel és aprított bazsalikommal díszítve. Pirított kenyérkockákkal vagy parmezánforgáccsal is kínálható.

    A leves mellé kínálhatsz pirított magokat is, például tökmagot vagy napraforgómagot.