BBQ füstölt angolna friss fűszerekkel

BBQ füstölt angolna

A füstölt angolna egy hagyományos fogás, amelyet évszázadok óta készítenek szerte a világon. Az amerikai BBQ kultúrában és az európai gasztronómiában is kedvelt étel, mivel gazdag ízvilága és különleges textúrája van. A mézes-citromos máz tökéletesen kiegészíti az angolna füstös aromáját. Ez az étel kiváló választás grillezésekhez, családi vacsorákhoz vagy egy ünnepi fogáshoz. A megfelelő füstölési technika biztosítja, hogy az angolna kívül enyhén ropogós, belül pedig omlós és szaftos maradjon.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 20 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1000 g Friss angolna (tisztított, fej nélkül)
30 g Durva szemű só
10 g Frissen őrölt fekete bors
5 g Fokhagymapor
5 g Füstölt paprika
15 g Barna cukor
50 ml Méz
30 ml Citromlé
20 ml Olívaolaj
500 g Faszén vagy fa a füstöléshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Az angolnát hideg vízzel alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. A bőrét óvatosan fellazítjuk egy késsel, hogy a pác jobban beszívódhasson.

    A bőr fellazításánál vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a húst, csak a bőrt emeljük el óvatosan.

    2

    Egy kis tálban összekeverjük a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát és barna cukrot. Az angolna külsejét és belsejét is alaposan bedörzsöljük ezzel a fűszerkeverékkel.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk, de a barna cukor segít a karamellizálódásban.

    3

    Egy másik tálban összekeverjük a mézet, citromlevet és olívaolajat, majd vékony rétegben rákenjük a fűszerezett angolnára.

    A citromlé frissességet ad az angolnának, a méz pedig ragacsos, édes bevonatot képez.

    4

    Az angolnát legalább 2 órán át hűtőben pihentetjük, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.

    Ha van rá időnk, akár egy egész éjszakán át is pácolhatjuk, így még intenzívebb ízeket kapunk.

    5

    A füstölőt 90-100°C-ra előmelegítjük. A faszenet vagy fát egyenletesen elosztjuk a füstölőben, hogy egyenletes füstöt biztosítsunk.

    Fontos a hőmérséklet pontos beállítása, hogy az angolna ne száradjon ki, és egyenletesen füstölődjön. Használjunk hőmérőt a pontos méréshez.

    6

    Az angolnát a füstölőrácsra helyezzük, és lassan füstöljük 2-3 órán keresztül, amíg a hal bőre aranybarna és enyhén ropogós lesz.

    A füstölési idő függ az angolna méretétől és a füstölő típusától. Időnként ellenőrizzük a halat, és szükség esetén forgassuk meg.

    7

    A füstölés utolsó 30 percében az angolnát újra megkenjük a mézes mázzal, hogy karamellizált és gazdag ízű bevonatot kapjon.

    Az utolsó 30 percben figyeljünk oda, hogy a mézes máz ne égjen meg. Ha szükséges, csökkentsük a hőmérsékletet.

    8

    A kész angolnát óvatosan levesszük a füstölőről, és 5-10 percig pihentetjük, hogy az ízek és a nedvesség megfelelően eloszoljanak.

    A pihentetés fontos, hogy a hús szaftos maradjon.

    9

    Frissen tálaljuk citromszeletekkel, friss zöldségekkel vagy könnyű salátával. Kiváló választás pirított kenyérrel vagy párolt rizzsel is.

    A citromlé kiemeli az angolna ízét. Ha pikánsabban szereted, egy kevés chilipehely is jól illik hozzá.