Beiju kókuszreszelékkel, fehér tápiókalepény kókuszos töltelékkel tálalva

Beiju kókuszreszelékkel

A beiju a brazíliai őslakos kultúrák egyik alapétele, amelyet tápiókalisztből készítenek. A lisztet nedvesítik, majd egy forró serpenyőben lepénnyé formálják. Az egyszerűségében rejlik ereje: liszt, hő és egy kis türelem. A beiju édes változata kókuszreszelékkel készítve rendkívül népszerű reggelire vagy délutáni nassolnivalóként. A recept Észak- és Északkelet-Brazília régióiban gyökeredzik, ahol a tápióka nemcsak konyhai alapanyag, de kulturális örökség is. Technikai tipp: a nedvesített liszt legyen szemcsés, de kissé összetapadó – ettől fog majd „összeolvadni” sütés közben. Kínálhatod mézzel, sajttal vagy gyümölccsel is, de a kókuszos beiju különösen jól visszaadja a trópusi hangulatot.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Tápiókaliszt (nedvesített)
50 g Kókuszreszelék (édesítetlen)
1 ek. Kókuszolaj
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Szitáld át a nedvesített tápiókalisztet, hogy laza, szemcsés állagot kapj. A megfelelő nedvességtartalomhoz a lisztet néhány órával előtte enyhén permetezd be vízzel, és hagyd állni.

    A liszt akkor jó, ha összenyomva formázható, de nem ragacsos – ez a beiju titka!

    2

    Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes hőfokra. Szórj bele kb. 3 evőkanálnyi tápiókalisztet, majd egyenletesen oszlasd el, hogy palacsinta formát kapjon.

    Ne nyomd le – a hő hatására magától összeáll, mint egy vékony lepény.

    3

    Süsd 1-2 percig, amíg a beiju egyben megemelhető, majd óvatosan fordítsd meg. Süsd további 1 percig a másik oldalát is.

    Ha könnyen szétmorzsálódik, akkor túl száraz – adj egy kevés vizet a liszthez a következőhöz.

    4

    Miután mindkét oldala megsült, kend meg enyhén kókuszolajjal, és szórd meg kókuszreszelékkel. Ízlés szerint össze is hajthatod vagy feltekerheted.

    Ha édes változatot szeretnél, szórhatsz rá kevés nádcukrot vagy csorgathatsz rá mézet.

    5

    Tálald melegen vagy langyosan, közvetlenül a sütés után. Frissen az igazi, de zárt dobozban is eltartható pár óráig.

    Ne rakd hűtőbe, mert megszívja magát nedvességgel és gumis lesz az állaga.