Half Baked fagylalt brownie és sütitészta darabokkal tálalva

Ben & Jerry’s Half Baked

A Half Baked fagylalt különlegessége abban rejlik, hogy két népszerű édességet – a brownie-t és a sütitésztát – egyesít egyetlen hűsítő desszertben. A Ben & Jerry’s 2000-ben mutatta be ezt a változatot, és rövid idő alatt az egyik legkeresettebb íz lett a kínálatukban. A recept különlegessége a textúrák kombinációja: a krémes vanília alap tökéletesen kiegészíti a puha brownie-t és a lágy sütitészta falatokat. Fontos, hogy ne főzzük a keveréket, így a sütitészta nyersen kerül a fagylaltba – ettől lesz igazán „half baked”, azaz „félig sült”. Tipp: ha házilag készítesz sütitésztát, használj hőkezelt lisztet az élelmiszerbiztonság érdekében! Ez a desszert igazi élmény egy hosszú nap után vagy baráti összejövetelen – minden falat egy mini sütemény-robbanás a nyelveden. Képzeld el, ahogy a brownie darabjai olvadnak a szádban, miközben a fagylalt hűsítően simogat.

Előkészület 25 perc
Elkészítés N/A
Teljes 25 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tejszín
250 ml Tej
140 g Kristálycukor
2 tk. Vaníliakivonat
100 g Étcsokoládé darabok
150 g Brownie darabok
150 g Sütinyers tésztagolyók (cookie dough)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A brownie darabokat és a sütitészta golyókat vágd kisebb falatnyi darabokra, hogy jól eloszthatók legyenek a fagylaltban. Tipp: ha fagyasztottat használsz, hagyd kissé felengedni, hogy könnyebb legyen feldarabolni.

    A brownie-t és a sütitésztát ne vágd túl kicsire, mert akkor elvesznek a fagylaltban. A legjobb, ha kb. 1-2 cm-es darabokra vágod őket.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a tejszínt, tejet, cukrot és vaníliakivonatot. Használj kézi habverőt vagy elektromos mixert, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ez az alap keverék lesz a fagylalt lelke, ezért törekedj az egyenletes állagra.

    A legjobb eredmény érdekében használj zsíros tejszínt (legalább 30%-os zsírtartalom). A cukrot addig keverd, amíg teljesen feloldódik, különben a fagylaltban kristályos maradhat.

    3

    Ha fagylaltgéppel dolgozol, öntsd bele a keveréket és kövesd a gyártó utasításait (általában 20-25 perc keverés szükséges). Kézi módszer esetén öntsd a masszát egy fém tálba, és fagyaszd le. 30 percenként keverd át habverővel vagy villával, hogy megelőzd a jégkristály képződést.

    Ha kézi módszerrel készíted a fagylaltot, akkor a fém tálat előzőleg hűtsd le a fagyasztóban, hogy gyorsabban fagyjon a massza. A keverés során ügyelj arra, hogy a tál oldaláról is lekapard a megfagyott részeket.

    4

    Amikor a fagylalt kezd szilárdulni (kb. 60%-os állag), óvatosan keverd bele a csokoládé darabokat, a brownie-t és a sütitésztát. Tipp: így biztosíthatod, hogy ne süllyedjenek le az aljára vagy keményedjenek meg túlzottan.

    A brownie-t és a sütitésztát óvatosan forgasd bele a fagylaltba, hogy ne törjenek össze. Ne keverd túl sokáig, mert a fagylalt olvadni kezd.

    5

    Tedd vissza a fagylaltot a fagyasztóba legalább 2 órára, amíg teljesen megkeményedik. Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten, hogy könnyen kanalazható legyen, és a brownie is puha maradjon.

    Ha a fagylalt túl kemény, akkor tedd át a hűtőszekrénybe kb. 15 percre tálalás előtt. Így könnyebben kanalazható lesz, de nem olvad meg túlságosan.