Bicol Express sertéshúsból, kókusztejes szósszal és chili paprikával tálalva

Bicol Express kókusztejjel

A Bicol Express a Fülöp-szigetek déli részéről, Bicol tartományból származik, amely híres csípős, kókusztej alapú ételeiről. Nevét a Manila–Bicol közötti vasútvonalról kapta, amikor az ételt először bemutatták Manilában a 1970-es években. A tradicionális recept alapja a sertéshús, amelyet sűrű, édeskés és csípős kókusztejes mártásban főznek meg, gyakran bagoonggal (fermentált garnélapaszta) gazdagítva. Amint az étel készül, az illatok elárasztják a konyhát – a fokhagyma, kókusztej és chili kombinációja meleg, intenzív hangulatot áraszt. A Bicol Express kiváló választás, ha valami egzotikus, mégis otthonos ízvilágra vágysz. A recept sikerének kulcsa a megfelelő alapanyagokban rejlik: szaftos sertéshús, selymes kókusztej és friss chili. Ha először készíted, érdemes kisebb adag chilit használni, majd fokozatosan emelni a mennyiséget. Az étel tökéletes párolt rizzsel vagy akár friss lime-gerezdekkel tálalva.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
1850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Sertéshús (lapocka, kockázva)
400 ml Kókusztej
5 db Zöld chili paprika
4 db Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
1 ek. Garnélapaszta (bagoong)
1 ek. Olaj
0.5 tk.
0.5 tk. Őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, a chilit karikázd fel. A sertéshúst vágd közepes kockákra, majd készíts elő minden hozzávalót.

    A chili erősségét ízlés szerint szabályozhatod – ha enyhébbet szeretnél, távolítsd el a magokat.

    2

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban hevíts olajat, majd pirítsd meg a vöröshagymát és a fokhagymát közepes lángon, míg illatos és üveges nem lesz.

    Ne égesd meg a fokhagymát – csak addig süsd, míg aranyszínű nem lesz, különben keserű lehet az étel.

    3

    Add hozzá a sertéshúst, sózd, borsozd, majd pirítsd minden oldalán meg, míg színt kap. Ezután keverd hozzá a garnélapasztát.

    A hús pirítása közben ne kevergesd folyamatosan – így szép kérget kap és ízesebb lesz.

    4

    Öntsd fel a kókusztej felével, fedd le, és főzd 20 percig közepes lángon, amíg a hús megpuhul. Ezután add hozzá a chilit és a maradék kókusztejet.

    A kókusztejet ne forrald erősen, mert szétválhat – inkább lassan főzd, hogy selymes maradjon.

    5

    Főzd tovább fedő nélkül még 10-15 percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik és fényes lesz. Időnként keverd át óvatosan.

    Ha még intenzívebb ízt szeretnél, a végén egy kevés friss lime-lével megbolondíthatod.