A birsalmákat alaposan mosd meg, hámozd meg őket, majd vágd ki a magházukat. Ezután apró kockákra vágd fel a gyümölcsöt, hogy gyorsabban megpuhuljon a főzés során. TIPP: A birs alma keményebb, mint az átlagos alma, így éles késsel dolgozz és vigyázz az ujjaidra.
Ha a birsalma nagyon kemény, rövid időre tedd forró vízbe, így könnyebben hámozható.
Tedd a birsalma darabokat egy lábasba, add hozzá a cukrot, a citromlevet, és a fahéjat. Keverd össze, majd közepes lángon főzd körülbelül 15 percig, amíg a birsalma megpuhul. Időnként keverd meg, hogy ne égjen le. Ha szükséges, egy kevés vizet adhatsz hozzá a főzés elején.
A citromlé segít megőrizni a birsalma szép színét és kellemes savanykás ízt ad neki. Ha nincs friss citrom, használhatsz egy kevés citromsavat is.
Amikor a birsalma megpuhult, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni szobahőmérsékleten. Ez fontos lépés, mert a forró töltelék szétáztathatja a leveles tésztát. TIPP: Ha sietsz, terítsd ki a tölteléket egy nagy tálcára, így gyorsabban kihűl.
A töltelékbe tehetsz egy kevés aprított diót vagy mandulát is, hogy még gazdagabb legyen az íze.
A leveles tésztát nyújtsd ki enyhén lisztezett felületen, majd vágd kb. 10x10 cm-es négyzetekre. Ha túl kicsik a darabok, nehéz lesz megtölteni és formázni.
A leveles tésztát mindig hidegen használd, különben nehéz vele dolgozni. Ha túlmelegedett, tedd vissza a hűtőbe pár percre.
Helyezz egy evőkanál birsalmás tölteléket minden tésztanégyzet közepére. Hajtsd félbe háromszög formára, majd a széleket nyomd le villával, hogy lezárd őket. Ügyelj rá, hogy ne maradjon levegő a töltelék körül, mert sütés közben szétrepedhet.
A széleket megkenheted egy kevés vízzel vagy tojással, hogy jobban összetapadjanak.
Egy kis tálban verd fel a tojást, majd kend meg vele a samosák tetejét. Ez szép aranybarna színt ad nekik sütés közben. TIPP: A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet vagy növényi tejet, ha tojásmentesen szeretnéd elkészíteni.
A tojáshoz adhatsz egy csipet sót vagy cukrot, hogy még szebb színe legyen a samosáknak.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses módon), majd helyezd a samosákat sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd 20-25 percig, amíg szépen megpirulnak. Ne nyisd ki túl gyakran a sütő ajtaját, mert az megzavarja a hőmérsékletet és a leveles tészta nem lesz elég ropogós.
Ha a samosák teteje túl gyorsan barnulna, takard le őket alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.