A birsalmát előzőleg megfőzzük: hámozd meg, vágd apró kockákra, majd kevés vízben puhára főzd. Szűrd le, hűtsd ki teljesen, és tedd félre a tésztához.
A birsalma főzővizét ne öntsd ki! Készíthetsz belőle birsalma kompótot vagy teát.
Szitáld a lisztet egy tálba, add hozzá az élesztőt, cukrot, reszelt citromhéjat és a mézeskalács fűszerkeveréket. Jól keverd össze.
A liszt szitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. Ha instant élesztőt használsz, közvetlenül a liszthez adhatod, nem kell külön felfuttatni.
Add hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat és a tojást. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha ragadna, kevés liszttel javítható az állag.
A tej ne legyen túl forró, mert az károsíthatja az élesztőt. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas.
Fedd le, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órán át, amíg a tészta megduplázódik.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely elősegíti a kelést, például a radiátor közelében vagy a sütőben alacsony hőfokon.
A megkelt tésztába óvatosan dolgozd bele a főtt birsalmát. Ügyelj rá, hogy ne törd szét az alma darabokat, de egyenletesen oszlasd el.
A birsalmát érdemes konyhai papírtörlővel felitatni, hogy minél kevesebb nedvességet adjon a tésztához.
Formázd stollen alakúra: nyújtsd oválisra, majd hajtsd vissza az egyik oldalát úgy, hogy kissé fedje a másikat. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
Ha a tészta nagyon ragad, lisztezd be a munkafelületet és a kezeidet.
Pihentesd még 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Süsd 35–40 percig aranybarnára. Ha túl gyorsan barnulna, fedd le sütőpapírral.
A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes figyelni a stollent. Tűpróbával ellenőrizheted, hogy átsült-e.
Hűtsd ki teljesen, majd porcukorral bőven szórd meg. Tipp: légmentesen zárva 2–3 nap után a legfinomabb, amikor az ízek összeérnek.
A porcukrot érdemes szitával rászórni, hogy egyenletesebb legyen a bevonat. A stollent tárolhatod hűvös helyen, például kamrában.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.