Birsalmás Stollen szeletelve, porcukorral meghintve

Birsalmás Stollen

A birsalma a magyar vidéki konyhák egyik klasszikus gyümölcse, amelyből sokféle befőtt, lekvár és kompót készül – de a stollenben való felhasználása igazi különlegesség. A német eredetű, ünnepi kalácsként ismert stollen ebben a változatban egyesíti a hagyományos fűszeres tésztát a birsalma savanykás-édes karakterével. A birs puha, de mégis tartásos textúrája tökéletesen harmonizál a lágy kalácstésztával. Tipp: még ízesebb lesz, ha a főzővízbe némi fahéjat vagy szegfűszeget is teszünk! Kiválóan illik egy bögre forró teához vagy almaborhoz a téli estéken.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 20 perc
3320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
200 ml Meleg tej
80 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
150 g Főtt birsalma kockákra vágva
1 db Citrom reszelt héja
1 tk. Mézeskalács fűszerkeverék
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A birsalmát előzőleg megfőzzük: hámozd meg, vágd apró kockákra, majd kevés vízben puhára főzd. Szűrd le, hűtsd ki teljesen, és tedd félre a tésztához.

    A birsalma főzővizét ne öntsd ki! Készíthetsz belőle birsalma kompótot vagy teát.

    2

    Szitáld a lisztet egy tálba, add hozzá az élesztőt, cukrot, reszelt citromhéjat és a mézeskalács fűszerkeveréket. Jól keverd össze.

    A liszt szitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. Ha instant élesztőt használsz, közvetlenül a liszthez adhatod, nem kell külön felfuttatni.

    3

    Add hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat és a tojást. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha ragadna, kevés liszttel javítható az állag.

    A tej ne legyen túl forró, mert az károsíthatja az élesztőt. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas.

    4

    Fedd le, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órán át, amíg a tészta megduplázódik.

    A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely elősegíti a kelést, például a radiátor közelében vagy a sütőben alacsony hőfokon.

    5

    A megkelt tésztába óvatosan dolgozd bele a főtt birsalmát. Ügyelj rá, hogy ne törd szét az alma darabokat, de egyenletesen oszlasd el.

    A birsalmát érdemes konyhai papírtörlővel felitatni, hogy minél kevesebb nedvességet adjon a tésztához.

    6

    Formázd stollen alakúra: nyújtsd oválisra, majd hajtsd vissza az egyik oldalát úgy, hogy kissé fedje a másikat. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    Ha a tészta nagyon ragad, lisztezd be a munkafelületet és a kezeidet.

    7

    Pihentesd még 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Süsd 35–40 percig aranybarnára. Ha túl gyorsan barnulna, fedd le sütőpapírral.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes figyelni a stollent. Tűpróbával ellenőrizheted, hogy átsült-e.

    8

    Hűtsd ki teljesen, majd porcukorral bőven szórd meg. Tipp: légmentesen zárva 2–3 nap után a legfinomabb, amikor az ízek összeérnek.

    A porcukrot érdemes szitával rászórni, hogy egyenletesebb legyen a bevonat. A stollent tárolhatod hűvös helyen, például kamrában.