Black pudding klasszikus vĂĄltozat, sĂŒlt marhahĂșssal, tormĂĄval Ă©s friss petrezselyemmel

Black pudding klasszikus vĂĄltozat

A black pudding eredetileg az EgyesĂŒlt KirĂĄlysĂĄgban vĂĄlt ismerttĂ©, Ă©s az ottani hagyomĂĄnyos reggelik egyik alapdarabja. A receptben a vĂ©r Ă©s a hĂșs kombinĂĄciĂłja fƱszerekkel Ă©s egy kis krumplival kiegĂ©szĂŒlve biztosĂ­tja a gazdag Ă­zĂ©lmĂ©nyt. A tormĂĄval tĂĄlalva igazi kĂŒlönlegessĂ©g, amit a fĂŒstölt hĂșsokkal Ă©s tojĂĄssal egyĂŒtt fogyasztanak. Az Ă©tel gazdag törtĂ©nettel bĂ­r, Ă©s a közĂ©pkori idƑkben kĂŒlönösen a munkĂĄsok szĂĄmĂĄra kĂ©szĂ­tettĂ©k.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 Ăłra
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 ml VĂ©r (sertĂ©s)
⭕ 300 g MarhahĂșs (darĂĄlt)
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 100 g Zsemlemorzsa
⭕ 2 db Krumpli
⭕ 1 tk. FƱszerkeverĂ©k (majorĂĄnna, kakukkfƱ, szerecsendiĂł)
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 csipet Bors
⭕ 1 db BĂ©l (disznĂłbĂ©ltömlƑ)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymĂĄt Ă©s a fokhagymĂĄt aprĂłra vĂĄgjuk, majd egy serpenyƑben, kevĂ©s olajon megpirĂ­tjuk.

    A hagymĂĄt ne pirĂ­tsd tĂșl, csak annyira, hogy ĂŒvegesedjen.

    2

    A krumplit hĂĄmozd meg, Ă©s fƑzd meg sĂłs vĂ­zben, majd pĂŒrĂ©sĂ­tsd.

    A pĂŒrĂ© ne legyen tĂșl folyĂłs, inkĂĄbb sƱrƱbb ĂĄllagĂșra prĂłbĂĄld kĂ©szĂ­teni.

    3

    A vĂ©rt, darĂĄlt marhahĂșst, pĂŒrĂ©sĂ­tett krumplit, zsemlemorzsĂĄt Ă©s a pirĂ­tott hagymĂĄt egy nagy tĂĄlban alaposan keverd össze.

    Minden hozzåvalót jól elegyíts, hogy az ízek összeérjenek, és ne maradjanak csomók.

    4

    FƱszerezd meg majorånnåval, kakukkfƱvel, szerecsendióval, sóval és borssal, majd a keveréket töltsd a bélbe.

    A bĂ©l töltĂ©sekor ĂŒgyelj arra, hogy ne töltsd tĂșl, mert fƑzĂ©s közben megduzzad.

    5

    A töltött bĂ©lrĂ©szeket kössĂŒk le, majd forrĂĄsban lĂ©vƑ vĂ­zben 30-40 percig fƑzzĂŒk. Ha elkĂ©szĂŒlt, hagyjuk pihenni, hogy lehƱljön.

    A bĂ©l ne pukkadjon ki a fƑzĂ©s sorĂĄn, ezĂ©rt ĂŒgyelj a megfelelƑ hƑmĂ©rsĂ©kletre.

    6

    A kész black puddingot szeletelve tålalhatjuk, példåul pirított kenyérrel vagy tojåssal.

    A black puddingot a legjobban pirĂ­tva, ropogĂłsra sĂŒtve lehet tĂĄlalni, hogy mĂ©g Ă­nycsiklandĂłbb legyen.