Boeuf Bourguignon tálalva burgonyapürével

Boeuf Bourguignon

A Boeuf Bourguignon a francia konyha egyik legismertebb fogása, amely a Burgundia régióban vált népszerűvé. Az étel a helyi vörösborok és a minőségi marhahús ünnepe, amelyet lassú főzéssel tesznek igazán ízletessé. A ragu készítésének hagyománya generációkon keresztül öröklődött, és ma már világszerte a francia konyha szimbólumaként tartják számon. Ez az étel tökéletes választás ünnepi vacsorákhoz, ahol a gazdag ízek és az omlós textúra garantáltan lenyűgözi a vendégeket.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 2 óra 30 perc
Teljes 3 óra
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1.5 kg Marhahús
750 ml Vörösbor (Burgundi)
3 db Sárgarépa
10 db Gyöngyhagyma
200 g Bacon
200 g Gomba
3 gerezd Fokhagyma
2 ek. Paradicsompüré
500 ml Marhahús alaplé
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Bors
3 ág Friss kakukkfű
2 db Babérlevél

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Vágd kockákra a marhahúst, a sárgarépát karikákra, a gyöngyhagymát és a bacont apróbb darabokra. A fokhagymát zúzd össze.

    A húst kb. 3-4 cm-es kockákra vágd. A gyöngyhagymát egészben hagyd, így nem esik szét a főzés során.

    2

    Egy nagy serpenyőben hevíts olívaolajat, és pirítsd meg a bacon darabokat. Vedd ki, majd pirítsd meg a marhahúst, hogy aranybarna kérget kapjon.

    A húst több részletben pirítsd, hogy a serpenyő ne hűljön le, és a hús valóban piruljon, ne párolódjon. A kérges hús adja az étel ízének alapját.

    3

    Tedd vissza a bacon-t a serpenyőbe, add hozzá a sárgarépát, gyöngyhagymát, gombát, és pirítsd tovább pár percig.

    A gombát a végén add hozzá, mert hamar megpuhul. Használhatsz csiperkegombát vagy erdei gombát is.

    4

    Adj hozzá paradicsompürét, zúzott fokhagymát, majd öntsd fel vörösborral és marhahús alaplével. Fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel és babérlevéllel.

    A vörösbor legyen száraz, testes bor. A marhahús alaplé helyett használhatsz marhahúsleves kockát is, de figyelj a sózásra. A kakukkfüvet és a babérlevelet szárított formában is használhatod.

    5

    Fedd le a serpenyőt, és lassú tűzön párold 2-2,5 órán keresztül, amíg a hús teljesen omlós lesz.

    A párolás során néha ellenőrizd, hogy van-e elég folyadék a serpenyőben. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés vörösbort vagy alaplevet. A hús akkor jó, ha villával könnyen szétválik.

    6

    Tálalás előtt távolítsd el a babérlevelet, és ízlés szerint friss kakukkfűvel díszítsd. Tálald burgonyapürével vagy ropogós kenyérrel.

    A burgonyapürét gazdagíthatod egy kevés vajjal és tejszínnel. A ropogós kenyér tökéletes a mártás felitatásához.