Főzd meg az édesburgonyát héjában, majd hámozd meg és törd össze egy tálban, amíg sima pürét nem kapsz.
Az édesburgonyát villával szúrd meg több helyen, mielőtt megfőzöd, hogy ne robbanjon szét. A pürét alaposan törd össze, hogy ne maradjanak benne darabok.
Oldd fel az élesztőt a langyos vízben, és hagyd állni 5 percig, hogy aktiválódjon.
A víz hőmérséklete legyen langyos, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha 5 perc után nem habzik az élesztő, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, a sót és az édesburgonya pürét. Add hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat, majd dagaszd sima, rugalmas tésztává.
A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a kenyér száraz lesz.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán keresztül, amíg duplájára nő.
A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütőben, amit előzőleg nagyon rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad.
Borítsd a megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre, és oszd négy egyenlő részre. Formázz belőlük lapos, kör alakú kenyereket.
A tészta egyenletes elosztásához használj konyhai mérleget.
Hagyd a formázott kenyereket további 30 percig pihenni, hogy lazább szerkezetűek legyenek sütés közben.
Ez a pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így a kenyér könnyebb lesz.
Egy serpenyőt vagy grilllapot melegíts fel közepes lángon, és süsd a kenyereket oldalanként 5-7 percig, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
A serpenyőt alaposan melegítsd fel, mielőtt a kenyereket belerakod. Ha túl gyorsan sülnek, vedd lejjebb a lángot.
Közben készítsd el a fokhagymás vajat: aprítsd fel a fokhagymát és a petrezselymet, majd keverd össze a puha vajjal.
A fokhagymát nagyon apróra vágd, vagy reszeld le, hogy egyenletesen eloszoljon a vajban. Használhatsz fokhagymanyomót is.
Amint a kenyerek elkészültek, vágd őket félbe, és kend meg a belsejüket a friss fokhagymás vajjal, hogy az olvadjon bele a forró tésztába.
A vajat bőségesen kend a kenyérre, hogy mindenhol érezhető legyen a fokhagymás íz.
Tálald melegen, önmagában vagy különböző mártogatósok és sültek mellé.
A kenyér frissen a legfinomabb, de másnap is fogyasztható. Ha másnapra marad, érdemes megpirítani.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.