Bolo do Caco - Madeira fokhagymás kenyér

Bolo do Caco - Madeira fokhagymás kenyere

A Bolo do Caco Madeira szigetének egyik legismertebb kenyere, amelyet hagyományosan forró vulkanikus kövön sütnek. Eredete a portugál felfedezések idejére nyúlik vissza, amikor a tengerészek keresztül-kasul bejárták az Atlanti-óceánt, és helyi alapanyagokból készítették el a kenyeret. Az édesburgonya hozzáadása egyedülállóan puha és enyhén édeskés ízt ad neki, miközben a ropogós külső biztosítja az igazi street food élményt. A kenyér leginkább frissen, fokhagymás vajjal megkenve fogyasztandó, és remek kísérője húsoknak vagy akár önmagában is ínycsiklandó finomság. Ha egyszer megkóstolod, garantáltan a kedvenceid közé fog tartozni!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
200 g Édesburgonya
20 g Friss élesztő
200 ml Langyos víz
10 g
20 ml Olívaolaj
3 gerezd Fokhagyma
50 g Vaj
10 g Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg az édesburgonyát héjában, majd hámozd meg és törd össze egy tálban, amíg sima pürét nem kapsz.

    Az édesburgonyát villával szúrd meg több helyen, mielőtt megfőzöd, hogy ne robbanjon szét. A pürét alaposan törd össze, hogy ne maradjanak benne darabok.

    2

    Oldd fel az élesztőt a langyos vízben, és hagyd állni 5 percig, hogy aktiválódjon.

    A víz hőmérséklete legyen langyos, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha 5 perc után nem habzik az élesztő, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.

    3

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, a sót és az édesburgonya pürét. Add hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat, majd dagaszd sima, rugalmas tésztává.

    A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a kenyér száraz lesz.

    4

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán keresztül, amíg duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütőben, amit előzőleg nagyon rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad.

    5

    Borítsd a megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre, és oszd négy egyenlő részre. Formázz belőlük lapos, kör alakú kenyereket.

    A tészta egyenletes elosztásához használj konyhai mérleget.

    6

    Hagyd a formázott kenyereket további 30 percig pihenni, hogy lazább szerkezetűek legyenek sütés közben.

    Ez a pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így a kenyér könnyebb lesz.

    7

    Egy serpenyőt vagy grilllapot melegíts fel közepes lángon, és süsd a kenyereket oldalanként 5-7 percig, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

    A serpenyőt alaposan melegítsd fel, mielőtt a kenyereket belerakod. Ha túl gyorsan sülnek, vedd lejjebb a lángot.

    8

    Közben készítsd el a fokhagymás vajat: aprítsd fel a fokhagymát és a petrezselymet, majd keverd össze a puha vajjal.

    A fokhagymát nagyon apróra vágd, vagy reszeld le, hogy egyenletesen eloszoljon a vajban. Használhatsz fokhagymanyomót is.

    9

    Amint a kenyerek elkészültek, vágd őket félbe, és kend meg a belsejüket a friss fokhagymás vajjal, hogy az olvadjon bele a forró tésztába.

    A vajat bőségesen kend a kenyérre, hogy mindenhol érezhető legyen a fokhagymás íz.

    10

    Tálald melegen, önmagában vagy különböző mártogatósok és sültek mellé.

    A kenyér frissen a legfinomabb, de másnap is fogyasztható. Ha másnapra marad, érdemes megpirítani.