Bombolone tálalva

Bombolone

A bombolone egy ikonikus olasz fánk, amelyet gyakran reggelire vagy uzsonnára fogyasztanak. Puha, kelt tésztájú finomság, amelyet lekvárral, krémmel vagy csokoládéval töltenek meg, majd porcukorral hintenek. A bombolone Toszkánából származik, és eredetileg a hagyományos kelt tészták egyik változata volt. Az olasz pékségekben és kávézókban mindig frissen készítik, így a legjobb, ha azonnal fogyasztjuk. Ha szereted a klasszikus, töltött fánkokat, akkor ezt a receptet mindenképpen próbáld ki. Kiváló választás egy csésze kávé vagy tea mellé, és garantáltan minden falatja élvezet!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 30 perc
360 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
50 g Kristálycukor
25 g Friss élesztő
250 ml Langyos tej
50 g Vaj
2 db Tojás
1 csipet
1 tk. Vaníliakivonat
1 tk. Citromhéj (reszelt)
200 g Lekvár vagy krém (töltelékhez)
1000 ml Olaj (sütéshez)
50 g Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot, a citromhéjat, a tojásokat és az olvasztott vajat.

    A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát. A citromhéj frissességet ad a fánkoknak.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős tejet, és dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A dagasztás fontos lépés, ne spórold meg az időt. Ha géppel dagasztod, alacsony fokozaton kezdd, majd növeld a sebességet.

    4

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez keress egy huzatmentes, meleg helyet. A sütő is jó lehet, ha alacsony hőfokon előmelegíted pár percig, majd kikapcsolod.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass belőle köröket.

    A tészta vastagsága befolyásolja a fánkok állagát. A 2 cm vastagság ideális a puha, levegős fánkokhoz.

    6

    Helyezd a korongokat sütőpapírra, takard le őket, és hagyd további 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít a fánkoknak még könnyebbé válni. A sütőpapír megkönnyíti a fánkok áthelyezését az olajba.

    7

    Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra. Ha nincs hőmérőd, cseppents egy kis tésztát az olajba – ha lassan feljön és aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.

    Az olaj hőmérséklete kritikus. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, megégnek.

    8

    Süsd a bombolonékat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert az lehűti az olajat. A fánkokat óvatosan forgasd, hogy ne sérüljenek meg.

    9

    Egy habzsák segítségével töltsd meg a fánkokat lekvárral vagy krémmel, majd szórd meg porcukorral.

    A töltelékhez használhatsz bármilyen lekvárt, krémet vagy pudingot. A porcukor helyett használhatsz cukormázat is.

    10

    Frissen tálald, vagy tárold légmentesen zárható dobozban, hogy puha maradjon.

    A légmentesen zárható doboz segít megőrizni a fánkok puhaságát.