Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot, a citromhéjat, a tojásokat és az olvasztott vajat.
A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát. A citromhéj frissességet ad a fánkoknak.
Öntsd hozzá az élesztős tejet, és dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A dagasztás fontos lépés, ne spórold meg az időt. Ha géppel dagasztod, alacsony fokozaton kezdd, majd növeld a sebességet.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez keress egy huzatmentes, meleg helyet. A sütő is jó lehet, ha alacsony hőfokon előmelegíted pár percig, majd kikapcsolod.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass belőle köröket.
A tészta vastagsága befolyásolja a fánkok állagát. A 2 cm vastagság ideális a puha, levegős fánkokhoz.
Helyezd a korongokat sütőpapírra, takard le őket, és hagyd további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít a fánkoknak még könnyebbé válni. A sütőpapír megkönnyíti a fánkok áthelyezését az olajba.
Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra. Ha nincs hőmérőd, cseppents egy kis tésztát az olajba – ha lassan feljön és aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Az olaj hőmérséklete kritikus. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, megégnek.
Süsd a bombolonékat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert az lehűti az olajat. A fánkokat óvatosan forgasd, hogy ne sérüljenek meg.
Egy habzsák segítségével töltsd meg a fánkokat lekvárral vagy krémmel, majd szórd meg porcukorral.
A töltelékhez használhatsz bármilyen lekvárt, krémet vagy pudingot. A porcukor helyett használhatsz cukormázat is.
Frissen tálald, vagy tárold légmentesen zárható dobozban, hogy puha maradjon.
A légmentesen zárható doboz segít megőrizni a fánkok puhaságát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.