Borhabos vaníliás parfé tálalva

Borhabos vaníliás parfé

A borhabos vaníliás parfé egy elegáns, frissítő édesség, amelyet a francia konyha ihletett. Az alapja egy lágy vaníliás krém, amelyet borral és tejszínnel gazdagítanak. A bor a desszertben nemcsak ízesít, hanem a frissítő, habos textúrát is elősegíti. A parfé könnyed, habos állagával tökéletes választás ünnepi alkalmakra, vagy egy különleges vacsorához, hogy megkoronázza az étkezést.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 4 óra
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tejszín
2 cs. Vaníliás cukor
100 ml Fehérbor
100 g Barna cukor
4 db Tojás sárgája
2 ek. Friss citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tojások sárgáját keverd össze a barna cukorral és a vaníliás cukorral, majd egy tálban jól dolgozd össze, amíg habos nem lesz.

    Használj kézi robotgépet a tojássárgák és a cukor habosításához, így gyorsabban és könnyebben elérheted a kívánt állagot.

    2

    A fehérbort tedd egy lábosba, és közepes lángon forrald fel, majd csökkentsd a hőt, és folyamatosan kevergetve főzd egy-két percig, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon.

    Válassz száraz fehérbort a parféhoz, ami nem túl édes, hogy ne nyomja el a vanília ízét. A bor elpárologtatásakor figyelj, hogy ne karamellizálódjon a cukor.

    3

    Miután a bor elpárolgott, lassan add hozzá a tojásos keverékhez, miközben folyamatosan kevered. Ezt a keveréket egy lábasba tedd, és gőz fölött, folyamatosan keverve főzd kb. 5 percig, amíg a massza sűrűsödni kezd.

    Fontos, hogy a tojásos keveréket folyamatosan keverd a gőz felett, különben a tojás kicsapódhat. A massza akkor jó, ha sűrű, de még folyékony.

    4

    A tejszínt egy nagy tálban verjük fel, de ne túl keményre, hogy megmaradjon a habos textúrája.

    A tejszínnek nagyon hidegnek kell lennie ahhoz, hogy jól felverődjön. Használhatsz habfixálót is, hogy tartósabb legyen a hab.

    5

    Miután a boros-tojásos keverék kicsit lehűlt, finoman keverd hozzá a felvert tejszínt, ügyelve arra, hogy a hab ne essen össze.

    A boros-tojásos keveréknek szobahőmérsékletűnek kell lennie, mielőtt a tejszínhez kevered. Óvatosan forgasd össze a két masszát, hogy a tejszínhab ne törjön össze.

    6

    A masszát öntsd egy edénybe, és tedd a mélyhűtőbe legalább 4 órára, hogy a parfé megfelelően megszilárduljon.

    A parfé edényét fedd le folpack fóliával, hogy ne képződjenek jégkristályok a tetején. A fagyasztási idő függ a fagyasztó teljesítményétől.

    7

    Tálalás előtt a parfé tetejét szórhatod egy kis friss citromhéjjal, hogy még frissebb ízt adjon hozzá.

    Tálalás előtt vedd ki a parfét a fagyasztóból 10-15 perccel, hogy kicsit megpuhuljon. Díszítheted friss gyümölcsökkel vagy csokoládéforgácsokkal is.