Keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót egy nagy tálban. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd gyúrd össze a tésztát simára és rugalmasra.
A víz hőmérséklete legyen langyos, kb. 30-35°C, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. Ha kézzel gyúrod, időigényesebb, de megéri a ráfordított időt.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hely a sütő, amit előzőleg rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. A lényeg, hogy ne legyen túl meleg, csak kellemesen langyos.
A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre, formázz hosszú hengereket, majd alakítsd perec formára.
A tésztát enyhén lisztezett felületen formázd, hogy ne ragadjon. A perec formázásához nézz videókat az interneten, ha bizonytalan vagy.
Forralj fel 1 liter vizet, húzd le a tűzről, és keverd bele a szódabikarbónát. Ez a lépés segíti a ropogós héj kialakulását.
A szódabikarbóna hozzáadásakor a víz erősen habzik, ezért használj nagyobb edényt. A víz ne legyen forró, amikor a pereceket belemártod, különben túl gyorsan megfőnek.
Mártsd a pereceket egyenként 30 másodpercre a szódabikarbónás vízbe, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Használj szűrőkanalat a perecek kiemeléséhez, hogy a felesleges víz lecsöpögjön. Ügyelj rá, hogy ne mártogasd a pereceket túl sokáig, mert túl sósak lesznek.
A fokhagymagerezdeket zúzd össze és keverd el egy kevés olvasztott vajjal. Kend meg vele a perecek tetejét, majd szórd meg frissen őrölt fekete borssal.
A fokhagymás vajhoz adhatsz egy csipet sót is, hogy még ízletesebb legyen. Bátran használj friss fokhagymát a legjobb ízhatás érdekében.
Süsd a pereceket előmelegített 200°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek. Melegen tálalva a legfinomabb.
A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért figyelj a perecekre, hogy ne égjenek meg. Ha szeretnéd, a sütés felénél megfordíthatod őket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.