Borsos-fokhagymás perec frissen sütve

Borsos-fokhagymás perec

A borsos-fokhagymás perec egy igazán izgalmas és pikáns változata a klasszikus bajor perecnek. A fekete bors karakteres, enyhén csípős íze és a friss, illatos fokhagyma kiválóan egészítik ki egymást. Ez a recept a hagyományos technikákat ötvözi a modern ízekkel, és kiváló választás lehet, ha valami különleges sós péksüteménnyel szeretnéd meglepni vendégeidet vagy családodat. Frissen sütve az igazi, de másnap is finom – főleg, ha egy kevés vajjal vagy sajtmártással tálalod.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 38 perc
1780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Szárított élesztő
1 ek. Cukor
2 tk.
250 ml Langyos víz
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Fekete bors
3 gerezd Fokhagyma
3 ek. Étkezési szódabikarbóna

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót egy nagy tálban. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd gyúrd össze a tésztát simára és rugalmasra.

    A víz hőmérséklete legyen langyos, kb. 30-35°C, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. Ha kézzel gyúrod, időigényesebb, de megéri a ráfordított időt.

    2

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hely a sütő, amit előzőleg rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. A lényeg, hogy ne legyen túl meleg, csak kellemesen langyos.

    3

    A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre, formázz hosszú hengereket, majd alakítsd perec formára.

    A tésztát enyhén lisztezett felületen formázd, hogy ne ragadjon. A perec formázásához nézz videókat az interneten, ha bizonytalan vagy.

    4

    Forralj fel 1 liter vizet, húzd le a tűzről, és keverd bele a szódabikarbónát. Ez a lépés segíti a ropogós héj kialakulását.

    A szódabikarbóna hozzáadásakor a víz erősen habzik, ezért használj nagyobb edényt. A víz ne legyen forró, amikor a pereceket belemártod, különben túl gyorsan megfőnek.

    5

    Mártsd a pereceket egyenként 30 másodpercre a szódabikarbónás vízbe, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    Használj szűrőkanalat a perecek kiemeléséhez, hogy a felesleges víz lecsöpögjön. Ügyelj rá, hogy ne mártogasd a pereceket túl sokáig, mert túl sósak lesznek.

    6

    A fokhagymagerezdeket zúzd össze és keverd el egy kevés olvasztott vajjal. Kend meg vele a perecek tetejét, majd szórd meg frissen őrölt fekete borssal.

    A fokhagymás vajhoz adhatsz egy csipet sót is, hogy még ízletesebb legyen. Bátran használj friss fokhagymát a legjobb ízhatás érdekében.

    7

    Süsd a pereceket előmelegített 200°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek. Melegen tálalva a legfinomabb.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért figyelj a perecekre, hogy ne égjenek meg. Ha szeretnéd, a sütés felénél megfordíthatod őket.