Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy quiche formát (vagy piteformát) sütőpapírral vagy kevés vajjal. Tipp: ha a sütő még nem melegedett fel teljesen, ne kezd el sütni a tésztát, mert így nem lesz egyenletes a sülés.
Ha nincs sütőpapírod, szórd meg a formát egy kevés liszttel a vajazás után, hogy biztosan ne ragadjon le a tészta.
A leveles tésztát nyújtsd ki óvatosan, és béleld ki vele a formát. A tészta széleit hajtsd vissza, hogy ne csússzon le sütés közben. Praktikus tipp: villával szurkáld meg a tésztát, hogy ne púposodjon fel.
Ha a tészta nagyon ragadna, tedd rövid időre a hűtőbe, mielőtt kinyújtanád. A villával való szurkálás mellett a tészta alá sütőpapírt is tehetsz, majd nehezéket (pl. száraz babot) helyezhetsz rá, hogy ne emelkedjen fel a sütés során.
Aprítsd fel a vöröshagymát, és egy serpenyőben, közepes lángon dinszteld meg olívaolajon, amíg üveges nem lesz. Ez körülbelül 5 perc. Tipp: ne pirítsd túl, mert kesernyés lesz!
A hagymát alacsony lángon, lassan dinszteld, hogy édesebb íze legyen. Egy csipet só hozzáadásával hamarabb megpuhul.
A diót durvára vágva egy száraz serpenyőben enyhén pirítsd meg, hogy előjöjjenek az aromái. Ne hagyd felügyelet nélkül, mert gyorsan megéghet!
A diót sütőben is megpiríthatod: terítsd el egy sütőlemezen, és 180°C-on pirítsd 5-7 percig, amíg illatozni nem kezd. Ügyelj rá, hogy ne égjen meg!
Vágd fel a Brie sajtot kisebb kockákra vagy szeletekre. Tedd félre, hogy szobahőmérsékleten kissé megpuhuljon – így könnyebben olvad majd a sütés során.
Ha nincs időd, a Brie sajtot közvetlenül a hűtőből is használhatod, de a sütési időt picit megnövelheted.
Egy tálban keverd össze a tojásokat, a tejszínt, a sót és borsot. Használj habverőt, hogy egységes, habos keveréket kapj. Tipp: egy kis szerecsendió is remekül illik hozzá, ha pikánsabb ízvilágot szeretnél.
A tejszín helyett használhatsz tejfölt vagy joghurtot is, de ebben az esetben a quiche kevésbé lesz krémes.
A tésztával kibélelt formába először szórd bele a dinsztelt hagymát, majd egyenletesen oszlasd el rajta a pirított diót és a Brie sajtot.
A rétegezés sorrendje ízlés szerint változtatható. Ha a dió kerül alulra, jobban átjárja a tésztát az íze.
Öntsd rá a tojásos-tejszínes keveréket, és óvatosan rázd meg a formát, hogy minden részt ellepjen. Tipp: ne töltsd túl, hagyj egy kis helyet a forma szélén, hogy ne folyjon ki sütés közben.
Ha szeretnél, a tetejére szórhatsz még egy kevés reszelt sajtot, például parmezánt, a még gazdagabb ízélményért.
Süsd az előmelegített sütőben 35–40 percig, amíg a teteje aranybarnára sül, és a közepe megszilárdul. Tipp: egy hústűvel ellenőrizheted – ha tisztán jön ki, kész!
Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával, hogy a közepe is átsüljön.
Hagyd legalább 10 percig hűlni, mielőtt szeletelnéd, így szebben vágható lesz. Melegen vagy langyosan is tálalhatod egy kis salátával.
A quiche tetejét vágás előtt óvatosan lazítsd meg a forma oldalától egy késsel, így könnyebben fogod tudni szeletelni és elkerülheted, hogy összetörjön.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.