Brie sajtos és diós quiche szeletelve egy tálon

Brie sajtos és dióval készült quiche

A quiche története egészen a középkori Franciaországig nyúlik vissza, ahol először a lotaringiai régióban jelent meg. A legismertebb változata a Quiche Lorraine, amely bacon és tojás alapú, de a modern gasztronómia megannyi variációját kínálja. A Brie sajtos és diós változat elegáns és kifinomult, különösen népszerű Franciaország vidéki régióiban, ahol a dió és lágy sajtok bőségesen elérhetőek. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a quiche lassan elkészül. A titok a friss hozzávalókban és a tökéletes sütési időben rejlik: ne süsd túl, mert kiszáradhat! Ez a recept ideális vasárnapi ebédekhez, piknikekhez vagy bármilyen családi összejövetelre. Hozzáadhatsz egy csipet szerecsendiót vagy friss kakukkfüvet a töltelékhez, ha különlegesebb ízvilágot szeretnél. A krémes állag, a ropogós dió és az olvadó brie sajt tökéletes egyensúlyt alkot, amit egy pohár száraz fehérbor csak tovább emelhet.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2160 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 cs. Leveles tészta
200 g Brie sajt
4 db Tojás
200 ml Tejszín
80 g Dió
1 db Vöröshagyma
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy quiche formát (vagy piteformát) sütőpapírral vagy kevés vajjal. Tipp: ha a sütő még nem melegedett fel teljesen, ne kezd el sütni a tésztát, mert így nem lesz egyenletes a sülés.

    Ha nincs sütőpapírod, szórd meg a formát egy kevés liszttel a vajazás után, hogy biztosan ne ragadjon le a tészta.

    2

    A leveles tésztát nyújtsd ki óvatosan, és béleld ki vele a formát. A tészta széleit hajtsd vissza, hogy ne csússzon le sütés közben. Praktikus tipp: villával szurkáld meg a tésztát, hogy ne púposodjon fel.

    Ha a tészta nagyon ragadna, tedd rövid időre a hűtőbe, mielőtt kinyújtanád. A villával való szurkálás mellett a tészta alá sütőpapírt is tehetsz, majd nehezéket (pl. száraz babot) helyezhetsz rá, hogy ne emelkedjen fel a sütés során.

    3

    Aprítsd fel a vöröshagymát, és egy serpenyőben, közepes lángon dinszteld meg olívaolajon, amíg üveges nem lesz. Ez körülbelül 5 perc. Tipp: ne pirítsd túl, mert kesernyés lesz!

    A hagymát alacsony lángon, lassan dinszteld, hogy édesebb íze legyen. Egy csipet só hozzáadásával hamarabb megpuhul.

    4

    A diót durvára vágva egy száraz serpenyőben enyhén pirítsd meg, hogy előjöjjenek az aromái. Ne hagyd felügyelet nélkül, mert gyorsan megéghet!

    A diót sütőben is megpiríthatod: terítsd el egy sütőlemezen, és 180°C-on pirítsd 5-7 percig, amíg illatozni nem kezd. Ügyelj rá, hogy ne égjen meg!

    5

    Vágd fel a Brie sajtot kisebb kockákra vagy szeletekre. Tedd félre, hogy szobahőmérsékleten kissé megpuhuljon – így könnyebben olvad majd a sütés során.

    Ha nincs időd, a Brie sajtot közvetlenül a hűtőből is használhatod, de a sütési időt picit megnövelheted.

    6

    Egy tálban keverd össze a tojásokat, a tejszínt, a sót és borsot. Használj habverőt, hogy egységes, habos keveréket kapj. Tipp: egy kis szerecsendió is remekül illik hozzá, ha pikánsabb ízvilágot szeretnél.

    A tejszín helyett használhatsz tejfölt vagy joghurtot is, de ebben az esetben a quiche kevésbé lesz krémes.

    7

    A tésztával kibélelt formába először szórd bele a dinsztelt hagymát, majd egyenletesen oszlasd el rajta a pirított diót és a Brie sajtot.

    A rétegezés sorrendje ízlés szerint változtatható. Ha a dió kerül alulra, jobban átjárja a tésztát az íze.

    8

    Öntsd rá a tojásos-tejszínes keveréket, és óvatosan rázd meg a formát, hogy minden részt ellepjen. Tipp: ne töltsd túl, hagyj egy kis helyet a forma szélén, hogy ne folyjon ki sütés közben.

    Ha szeretnél, a tetejére szórhatsz még egy kevés reszelt sajtot, például parmezánt, a még gazdagabb ízélményért.

    9

    Süsd az előmelegített sütőben 35–40 percig, amíg a teteje aranybarnára sül, és a közepe megszilárdul. Tipp: egy hústűvel ellenőrizheted – ha tisztán jön ki, kész!

    Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával, hogy a közepe is átsüljön.

    10

    Hagyd legalább 10 percig hűlni, mielőtt szeletelnéd, így szebben vágható lesz. Melegen vagy langyosan is tálalhatod egy kis salátával.

    A quiche tetejét vágás előtt óvatosan lazítsd meg a forma oldalától egy késsel, így könnyebben fogod tudni szeletelni és elkerülheted, hogy összetörjön.