Brüsszeli gofri tejszínhabbal tálalva

Brüsszeli Gofri (Tejszínhabbal)

A Brüsszeli gofri Belgium egyik leghíresebb gasztronómiai exportcikke. A 19. század végén kezdtek elterjedni a főváros utcáin, majd a világkiállításokon keresztül ismertté váltak nemzetközileg is. Jellegzetességük a könnyű, levegős tészta, amit magas sütőrácsos formában készítenek. Ahogy a friss gofri illata belengi a konyhát, és a tejszínhab finoman elolvad a meleg tésztán, egy klasszikus reggeli vagy délutáni desszert ígérete elevenedik meg. A ropogós külső és a lágy belső együtt adja meg a brüsszeli gofri igazi élményét. Tipp: a tejszínt mindig hidegen verd habbá, különben nem áll meg szépen a gofrin. Ha extra díszítést szeretnél, használhatsz porcukrot vagy egy kis reszelt étcsokoládét is – de az eredeti változat egyszerűségében tökéletes.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Liszt
3 db Tojás
250 ml Tej
100 ml Szénsavas ásványvíz
100 g Olvasztott vaj
1 tk. Sütőpor
30 g Cukor
1 tk. Vaníliakivonat
1 csipet
200 ml Habtejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot és csipet sót. Ez lesz az alap száraz keverék, amit előre homogenizálni kell a jó állagért.

    A sütőport szitáld a liszthez, hogy ne maradjanak benne csomók.

    2

    Válaszd szét a tojásokat. A sárgájákat keverd el a tejjel, az olvasztott (de már nem forró) vajjal, az ásványvízzel és a vaníliával.

    Az ásványvíz helyett használhatsz szódavizet, hogy még könnyebb legyen a gofri.

    3

    Öntsd a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, és keverd csomómentesre. Ezután verd kemény habbá a tojásfehérjéket, majd óvatosan forgasd a tésztához. Ne keverd túl, hogy könnyű maradjon!

    A tojásfehérjét akkor jó, ha csúcsosodik, amikor kiveszed a habverőt. A tésztát alulról felfelé, óvatosan forgasd össze, hogy a hab ne törjön össze.

    4

    Hagyd pihenni a masszát 10-15 percig. Ez idő alatt a tészta levegősebb lesz, és a sütésnél szebben emelkedik majd.

    A pihentetés alatt a liszt jobban felszívja a nedvességet, és a tészta sűrűbb, könnyebben kezelhető lesz.

    5

    Melegítsd elő a gofrisütőt, és kend ki vajjal vagy olajspray-vel. Öntsd bele a tésztát úgy, hogy kitöltse a formát, de ne folyjon túl. Süsd aranybarnára kb. 5 perc alatt.

    A gofrisütő hőfokát állítsd közepesre, hogy a gofri ne égjen meg, de átsüljön.

    6

    A habtejszínt verd kemény habbá hidegen. A kész gofrikat tálald frissen, tetejükön friss tejszínhabbal. Extra tálalási ötletként porcukorral is megszórhatod.

    A tejszínhabot közvetlenül tálalás előtt verd fel, hogy ne essen össze. Kínálhatsz mellé friss gyümölcsöket, csokoládéöntetet vagy lekvárt is.