Callaloo fĂŒstölt hĂșssal, zöld leveles fƑzelĂ©k tĂĄlalva fĂŒstölt hĂșskockĂĄkkal Ă©s kĂłkusztej alapban

Callaloo fĂŒstölt hĂșssal

A callaloo a karibi konyha egyik ikonikus zöldsĂ©ges Ă©tele, kĂŒlönösen JamaicĂĄban, Trinidadon Ă©s mĂĄs szigeteken ismert. Eredete az afrikai diaszpĂłrĂĄhoz kapcsolĂłdik, ahol a zöld leveles zöldsĂ©gek hagyomĂĄnyosan fontos szerepet töltöttek be a tĂĄplĂĄlkozĂĄsban. A callaloo alapjĂĄt kĂŒlönfĂ©le levelek adhatjĂĄk – JamaicĂĄban pĂ©ldĂĄul tarĂłlevĂ©l, mĂĄshol spenĂłt vagy mĂĄngold helyettesĂ­theti. A fĂŒstölt hĂșs hozzĂĄadĂĄsa a helyi hagyomĂĄnyokat tĂŒkrözi: karakteres Ă­zt kölcsönöz a lĂĄgy kĂłkusztejes mĂĄrtĂĄsnak. Technikai tipp: a levelek frissen a legjobbak, de ha fagyasztottat hasznĂĄlsz, mindig olvaszd ki Ă©s csöpögtesd le elƑtte. Ez az Ă©tel jĂłl illik mĂĄs karibi klasszikusokhoz, mint pĂ©ldĂĄul a fƑtt banĂĄn vagy a sĂŒlt kenyĂ©r – igazi otthonos, lĂ©lekmelegĂ­tƑ fogĂĄs.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Callaloo levĂ©l (vagy spenĂłt, mĂĄngold)
⭕ 250 g FĂŒstölt hĂșs (pl. fĂŒstölt pulyka vagy sertĂ©slapocka)
⭕ 200 ml Kókusztej
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 db Paprika (zöld vagy piros)
⭕ 2 szĂĄl Zöldhagyma
⭕ 1 tk. Thyme (friss vagy szárított)
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors
⭕ 1 ek. Olaj
⭕ 200 ml Víz

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A fĂŒstölt hĂșst aprĂł kockĂĄkra vĂĄgva tedd fel fƑni kevĂ©s vĂ­zben 15-20 percre, hogy megpuhuljon, Ă©s kioldĂłdjon belƑle a sĂł Ă©s a fĂŒstös Ă­z.

    Ha a hĂșs nagyon sĂłs, fƑzĂ©s utĂĄn öblĂ­tsd le friss vĂ­zzel, hogy ne legyen tĂșl sĂłs az Ă©tel.

    2

    AprĂ­tsd fel a hagymĂĄt, fokhagymĂĄt, paprikĂĄt Ă©s zöldhagymĂĄt. Egy lĂĄbasban hevĂ­ts olajat, Ă©s pĂĄrold ĂŒvegesre a hagymĂĄkat, majd add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt, paprikĂĄt, Ă©s kevergetve pirĂ­tsd 2-3 percig.

    A zöldhagyma friss aromĂĄt ad, ne sĂŒsd tĂșl sokĂĄig, hogy ne veszĂ­tse el Ă©lĂ©nk Ă­zĂ©t.

    3

    Add hozzĂĄ a puhĂ­tott fĂŒstölt hĂșst Ă©s a megmosott, felaprĂ­tott callaloo levelet. Keverd ĂĄt, majd öntsd hozzĂĄ a kĂłkusztejet Ă©s vizet. FƱszerezd sĂłval, borssal, thyme-mal.

    A kĂłkusztej ne legyen tĂșl zsĂ­ros – a 10-12% zsĂ­rtartalmĂș vĂĄltozat tökĂ©letesen harmonizĂĄl a zöldekkel.

    4

    FƑzd közepes lĂĄngon 15-20 percig, idƑnkĂ©nt kevergetve, amĂ­g a levelek megpuhulnak Ă©s az Ă­zek összeĂ©rnek.

    Ha tĂșl sok lĂ© maradna a vĂ©gĂ©n, fƑzd mĂ©g pĂĄr percig fedƑ nĂ©lkĂŒl, hogy besƱrƱsödjön.

    5

    TĂĄlald melegen fƑtt banĂĄnnal, rizzsel vagy kenyĂ©rrel – egyszerƱ, tĂĄplĂĄlĂł egytĂĄlĂ©telkĂ©nt.

    A callaloo mĂĄsnapra mĂ©g Ă­zesebb – kivĂĄlĂłan melegĂ­thetƑ Ășjra Ă©s jĂłl tĂĄrolhatĂł hƱtƑben.