Calzone fĂŒstölt lazaccal, aranybarna kĂ©rgƱ, fĂŒstölt lazaccal Ă©s sajttal töltve

Calzone fĂŒstölt lazaccal

A Calzone az olasz konyha egyik legismertebb Ă©tele, egy pizzatekercs, amelyet fĂŒstölt lazaccal, mozzarellĂĄval Ă©s friss kaporral töltenek. Az eredeti calzone-t NĂĄpolyban kĂ©szĂ­tettĂ©k elƑször, Ă©s gyorsan nĂ©pszerƱvĂ© vĂĄlt. A fĂŒstölt lazacos calzone tökĂ©letes Ă©tel, gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă©s mindenki kedvence lehet. A calzone ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs vacsorĂĄra, vagy bĂĄrmilyen alkalomra, amikor valami laktatĂł, de egyszerƱ Ă©telt szeretnĂ©l kĂ©szĂ­teni.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Liszt
⭕ 300 ml Víz
⭕ 10 g ÉlesztƑ
⭕ 1 tk. Cukor
⭕ 1 tk. Só
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 150 g FĂŒstölt lazac
⭕ 200 g Mozzarella sajt
⭕ 2 tk. Friss kapor
⭕ 50 g Parmezán sajt

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd el az Ă©lesztƑt aktivĂĄlni. Oldd fel a cukrot meleg vĂ­zben, majd szĂłrd bele az Ă©lesztƑt. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, amĂ­g buborĂ©kok keletkeznek rajta.

    A vĂ­z ne legyen tĂșl forrĂł, mert elpusztĂ­thatja az Ă©lesztƑt. Langyos vĂ­zre van szĂŒksĂ©g.

    2

    A lisztet Ă©s a sĂłt egy tĂĄlban keverd össze. EzutĂĄn öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztƑs vĂ­zkeverĂ©ket Ă©s az olĂ­vaolajat. Kezdd el összegyĂșrni a tĂ©sztĂĄt, amĂ­g rugalmas Ă©s sima lesz.

    Ha a tĂ©szta tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet, hogy megfelelƑ ĂĄllagot kapj.

    3

    Dugd a tĂ©sztĂĄt egy enyhĂ©n olajozott tĂĄlba, takard le egy konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd kelni 1 ĂłrĂĄt, amĂ­g duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A pihentetett tészta könnyebben formålható, így a calzone szebb lesz.

    4

    AmĂ­g a tĂ©szta kel, kĂ©szĂ­tsd elƑ a töltelĂ©ket. A fĂŒstölt lazacot szeleteld fel, a mozzarella sajtot reszeld le, Ă©s kĂ©szĂ­tsd elƑ a friss kaprot.

    A kapor tökĂ©letesen illik a fĂŒstölt lazachoz, de ne rakj tĂșl sokat, hogy ne nyomja el a többi Ă­zt.

    5

    MiutĂĄn a tĂ©szta megkelt, borĂ­tsd lisztezett felĂŒletre, Ă©s nyĂșjtsd ki kb. 30x30 cm-es nĂ©gyzet alakĂșra.

    Ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra a tĂ©sztĂĄt, hogy ne szakadjon szĂ©t sĂŒlĂ©s közben.

    6

    A kinyĂșjtott tĂ©sztĂĄt kend meg egy vĂ©kony rĂ©teg paradicsomszĂłsszal, majd egyenletesen oszlasd el rajta a fĂŒstölt lazacot, a mozzarella sajtot, a kaprot Ă©s a reszelt parmezĂĄnt.

    Ne tegyĂ©l tĂșl sok töltelĂ©ket, hogy a calzone szĂ©pen összezĂĄrĂłdjon, Ă©s ne szakadjon szĂ©t.

    7

    Hajtsd félbe a tésztåt, hogy egy félkört kapj. Az oldalait jól nyomd le, hogy a töltelék ne szökjön ki.

    A szĂ©lek erƑs nyomĂĄsa elengedhetetlen a calzone tökĂ©letes formĂĄjĂĄhoz.

    8

    Helyezd a calzone-t sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsibe. A tetejĂ©t kend meg egy felvert tojĂĄssal, hogy szĂ©p aranybarna legyen.

    A tojåskenés segít, hogy a calzone kérge ropogós legyen, és szép fényt ad neki.

    9

    SĂŒsd 180°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben kb. 20-25 percig, amĂ­g a tĂ©szta aranybarna Ă©s a sajt megolvad.

    Ne sĂŒsd tĂșl a calzone-t, mert akkor szĂĄraz lesz. Az utolsĂł 5 percben figyelj rĂĄ!