Cannoli narancsvirágvízzel ízesített ricottakrémmel töltve, ropogós héjjal

Cannoli narancsvirágvízzel ízesítve

A cannoli az olasz édességek koronázatlan királya, különösen Szicíliában, ahol az édes ricottás töltelékek változatai évszázadok óta jelen vannak. A narancsvirágvízzel gazdagított változat egy rafináltabb ízvilágot idéz, mely a mediterrán tavasz illatát és frissességét hordozza magában. Ez a különleges aromavíz már a középkor óta használatos a mediterrán cukrászatban, főként ünnepi süteményekhez. Ahogy a cannolik sülnek az olajban, a konyhát betölti a friss tészta illata, majd a narancsvirágos-ricottás krém lágy citrusos aromája teszi teljessé az élményt. A narancshéj apró darabjai és az étcsokoládé még összetettebbé varázsolják az ízvilágot. Ez a desszert kiváló választás különleges alkalmakra – egy finom ebéd vagy vacsora méltó zárásaként. Tálald díszes tányéron, porcukorral megszórva, esetleg egy eszpresszó kíséretében. Tipp: Ha még izgalmasabb élményt szeretnél, keverhetsz egy kevés pisztáciadarát is a krémhez!

Előkészület 40 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra
2420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Finomliszt
30 g Kristálycukor
30 g Vaj
1 db Tojás
40 ml Fehérbor
1 csipet
300 g Ricotta
100 g Porcukor
1 tk. Narancsvirágvíz
1 tk. Reszelt narancshéj
30 g Étcsokoládé forgács
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot és sót. Add hozzá a vajat, majd morzsold el a keverékben. Üsd bele a tojást, és öntsd hozzá a fehérbort. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Fóliába csomagolva tedd a hűtőbe 30 percre.

    Ha túl száraz a tészta, adj hozzá néhány csepp bort – ne vizet, mert az befolyásolhatja a végső ropogósságot.

    2

    Nyújtsd ki a tésztát kb. 2 mm vékonyra, majd vágj belőle 10×10 cm-es négyzeteket. A négyzeteket csavard fel cannoli formára, a széleket tojásfehérjével ragaszd össze.

    Ügyelj rá, hogy a forma ne legyen túl szorosan betekerve, így könnyebben el tudod távolítani sütés után.

    3

    Hevítsd fel az olajat 180°C-ra, majd a cannolikat adagokban süsd 2-3 percig, míg aranybarnák lesznek. Papírtörlőre szedd, majd kihűlés után óvatosan húzd le a formákról.

    Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis tésztadarabot az olajba: ha azonnal feljön és buborékol, jó a hőmérséklet.

    4

    A ricottát keverd ki a porcukorral, narancsvirágvízzel, reszelt narancshéjjal és csokoládéforgáccsal. Hűtsd a krémet legalább 20 percig, hogy sűrűbb legyen.

    A narancsvirágvízből ne adj túl sokat, mert túlságosan intenzív lehet – a kevesebb itt több!

    5

    A kihűlt cannolikat töltsd meg a ricottás krémmel. A végeket díszítheted további csokoládéforgáccsal vagy narancshéjjal. Azonnal tálald.

    Tálalás előtt szórd meg enyhén porcukorral a cannolik tetejét – fokozza a látványt és az édességet is.