Caponata gluténmentes változatban padlizsánnal, paradicsommal és olívabogyóval tálalva

Caponata gluténmentes változatban

A caponata Szicília egyik legikonikusabb étele, melynek gyökerei a vidéki konyhákból erednek, ahol a szezonális zöldségek egyszerű, de ízekben gazdag fogássá álltak össze. A gluténmentes változat a klasszikus recept elemeit megtartva egy olyan megoldás, amely nem csak azoknak ideális, akik ételintoleranciával élnek, hanem mindenkinek, aki a könnyebb, egészségtudatos táplálkozást részesíti előnyben. Ahogy a padlizsán aranybarnára sül a sütőben, és a paradicsomos alap rotyog a serpenyőn, a konyhát betölti az olasz nyár illata. Technikai tipp: mindig ellenőrizd a borecet és a kapribogyó címkéjét, hogy biztosan gluténmentesek legyenek. Ez az étel ideális előételként vagy akár önálló fogásként is, különösen friss gluténmentes kenyérrel vagy polentával tálalva. Hidegen és melegen is kiváló, így tökéletes piknikekhez, vendégváráshoz vagy könnyű vacsorákhoz.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Padlizsán
150 g Vöröshagyma
400 g Paradicsom
150 g Zeller
80 g Zöld olívabogyó
30 g Kapribogyó
40 ml Vörösborecet
10 g Méz
60 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt mosd meg, kockázd fel, majd sózd be és hagyd szűrőben állni 30 percig. Ezután töröld le róla a nedvességet papírtörlővel.

    Ez a lépés csökkenti a padlizsán keserűségét és megelőzi, hogy túl sok olajat szívjon magába sütés közben.

    2

    A padlizsánt sütőpapírral bélelt tepsiben, kevés olívaolajjal meglocsolva süsd 200°C-on 25-30 percig, míg aranybarnára sül.

    Félidőben forgasd meg, hogy minden oldala egyenletesen süljön.

    3

    A paradicsomot forrázd, hámozd meg, és kockázd fel. A hagymát vékonyra szeleteld. A zellert tisztítsd meg és vágd apró kockákra.

    A paradicsom héját eltávolítva selymesebb állagot kapsz a szószban.

    4

    Egy nagy serpenyőben hevíts olívaolajat, pirítsd meg a hagymát üvegesre, majd add hozzá a paradicsomot és főzd 10 percig.

    A szósz akkor jó, ha nem túl híg – főzd tovább nyitott fedővel, ha túl sok levet enged.

    5

    Add hozzá a zellert, olívabogyót, kapribogyót, mézet és ecetet, majd keverd el alaposan. Főzd további 5 percig közepes lángon.

    Az édes-savanyú íz kialakításához használj minőségi borecetet – ettől lesz igazán kiegyensúlyozott.

    6

    Forgasd bele a sült padlizsánt, sózd, borsozd, majd főzd még 5 percig alacsony lángon, hogy az ízek összeérjenek.

    A padlizsán puha, ezért ne keverd erősen – inkább rázd meg a serpenyőt.

    7

    Hagyd langyosra hűlni, majd friss gluténmentes kenyérrel vagy önmagában is tálalhatod előételként vagy köretként.

    A gluténmentesség megőrzéséhez ügyelj arra, hogy minden alapanyag tanúsítottan gluténmentes legyen.