Mosd meg és kockázd fel a padlizsánt kb. 2 cm-es darabokra. Sózd meg és tedd szűrőbe legalább 30 percre, hogy levet engedjen. Ez eltávolítja a kesernyés ízt.
A padlizsán megsózása nemcsak a keserűségét csökkenti, hanem segít, hogy kevesebb olajat szívjon magába sütéskor.
Miközben a padlizsán áll, darabold fel a zellert kis kockákra, és forrázd 3-4 percig sós vízben, majd csepegtesd le.
A blansírozott zeller roppanós marad, de nem lesz nyers ízű a kész ételben.
A vöröshagymát vágd vékony szeletekre, majd egy nagy serpenyőben olívaolajon párold üvegesre. Ezután add hozzá a felaprított paradicsomot és főzd 10 percig közepes lángon.
Ha friss paradicsomot használsz, először forrázd és húzd le a héját a simább szósz érdekében.
A padlizsánokat alaposan itasd le papírtörlővel, majd forró olajon, adagonként süsd aranybarnára. Tedd félre őket konyhai papírtörlőre, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.
Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert a padlizsán párolódik ahelyett, hogy pirulna.
A párolt paradicsomszószhoz add hozzá a zellert, olívabogyót, kapribogyót, cukrot és ecetet. Keverd össze, és főzd 5-10 percig, amíg az ízek összeérnek.
A cukor és ecet kombinációja adja a caponata jellegzetes édes-savanyú karakterét – kóstold meg és állítsd be az arányokat ízlés szerint.
Add hozzá a megsütött padlizsánt, majd óvatosan keverd össze, hogy ne törjön össze. Főzd további 5 percig alacsony lángon, hogy minden íz összeolvadjon.
Ne kevergesd túl erősen – inkább rázogasd meg a serpenyőt, így megőrzöd az összetevők formáját.
Vedd le a tűzről, hagyd szobahőmérsékletre hűlni, majd szórd meg apróra vágott petrezselyemmel tálalás előtt.
A caponata hidegen is kiváló, sőt, másnapra még finomabb – érdemes előre elkészíteni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.