A padlizsánt mosd meg, kockázd fel, enyhén sózd be, majd tedd szűrőbe 30 percre. Ezután töröld le róla a nedvességet.
A sózás csökkenti a padlizsán kesernyésségét és olajfelszívó képességét.
A padlizsánt sütőpapíros tepsibe téve, kevés olívaolajjal meglocsolva süsd előmelegített 200°C-os sütőben 25-30 percig, míg aranybarna lesz.
Félidőben forgasd meg a padlizsánt, így minden oldala egyenletesen pirul.
A paradicsomot forrázd, hámozd, kockázd fel. A hagymát vékonyan szeleteld, a zellert kockázd fel, és enyhén sós vízben blansírozd 3 percig, majd szűrd le.
A blansírozás segít megőrizni a zeller színét és enyhén roppanós állagát.
Egy nagy serpenyőben olívaolajon párold meg a hagymát, majd add hozzá a paradicsomot, és főzd 10 percig, míg szószos állagot kap.
Ha túl vizes a paradicsom, főzd tovább nyitott fedő alatt, hogy elpárologjon a fölös nedvesség.
Add hozzá a zellert, olívabogyót, kapribogyót, agávé- vagy juharszirupot és ecetet. Sózd, borsozd, majd főzd további 5 percig.
Az édes-savanyú arány beállításához kóstolj gyakran – az ízek összeolvadása kulcsfontosságú.
Add hozzá a sült padlizsánt, óvatosan forgasd bele, majd főzd további 5 percig alacsony lángon.
A padlizsán könnyen törik, ezért inkább rázd a serpenyőt, ne keverd erősen.
Vedd le a tűzről, hagyd langyosra hűlni. Friss kenyérrel vagy pirítóssal tálald, hidegen is fogyasztható.
A caponata másnapra még ízletesebb – hűtve, zárt edényben tárold.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.