Köménymagos rozskenyér frissen sütve

Caraway Rye - Köménymagos rozskenyér

A köménymagos rozskenyér egy klasszikus, aromás kenyér, amelyet különösen Közép- és Kelet-Európában kedvelnek. A rozs mély, földes íze és a köménymag enyhén fűszeres aromája tökéletes harmóniát alkot. Eredetileg a vidéki pékségekben készült, mivel a rozs hosszabb eltarthatóságot biztosított a kenyérnek. A köménymagos rozskenyér remek választás levesek, pörköltek vagy egyszerű szendvicsek mellé, és a hagyományos kenyérsütési technikáknak köszönhetően hosszan friss marad.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Rozsliszt
200 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
15 g Méz
10 g Köménymag
20 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a meleg vizet, az élesztőt és a mézet. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A méz táplálékot biztosít az élesztőnek.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, a búzalisztet, a sót és a köménymagot.

    A rozsliszt hajlamosabb a szárazságra, ezért érdemesebb először a nedves hozzávalókat összekeverni.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, kissé ragacsos tésztává.

    A rozslisztes tészta általában ragacsosabb, mint a búzalisztes, ne adj hozzá túl sok lisztet.

    4

    Dolgozd ki a tésztát kb. 10 percig, amíg rugalmas és sima lesz.

    A rozslisztes tésztát nehéz teljesen simává gyúrni, de törekedj arra, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek.

    5

    Takard le, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg duplájára nő.

    A rozslisztes tészta lassabban kel, mint a búzalisztes, ezért lehet, hogy több időre van szüksége.

    6

    Borítsd ki a tésztát lisztezett felületre, és formázz belőle cipót vagy hosszúkás veknit.

    A rozslisztes tésztát nehéz formázni, mert ragadós. Használj sok lisztet a formázáshoz.

    7

    Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, takard le és hagyd pihenni további 30 percig.

    Ez a második kelesztés segít a kenyérnek még könnyebbé válni.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és helyezz egy kis edényben vizet a sütő aljára a gőzképződéshez.

    A gőz segít a kenyérnek szép fényesre sülni és ropogós héjat kapni.

    9

    Süsd a kenyeret 35-40 percig, amíg aranybarna lesz és kopogtatásra üreges hangot ad.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg.

    10

    Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd szeletelve tálald.

    A kenyér könnyebben szeletelhető, ha teljesen kihűlt.